Ekologija

Predlog zakona o klimatskim promenama

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Predlog zakona o klimatskim promenama predstavljen je pred  poslanicima Skupštine Srbije. Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović u Skupštini Srbije predstavljajući predlog istakla je da će, ukoliko ga poslanici usvoje, Srbija biti među prvim zemljama Zapadnog Balkana, koja će usvojiti ovakav akt.

“Zakonom o klimatskim promenama pokazujemo da su pitanja iz oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena visoko na lestvici prioriteta Vlade. Srbija je opredeljena da svoj budući privredni rast i razvoj bazira na inovacijama, zelenoj energiji i otvaranju novi radnih mesta”,poručila je ministarka.

Govoreći o benefitima ovog akta, Vujović je istakla da će doprineti da se uspostavi sistem za ograničenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. Povećaće se  otpornost društva na negativne efekte klimatskih promena. To će biti vidljivo kod  pojedinih sektora poput zdravstva, vodoprivrede, šumarstva i poljoprivrede.

Prema njenim rečima, Zakon će dati osnov za plansko prilagođavanje relevantnih sektora na izmenjene klimatske uslove, uspostaviće mehanizme za izveštavanje. To je značajno jer će imati pozitivan uticaj na privredni rast i konkurentnost, privlačenje investicija. Posebno u skladu sa standardima i zahtevima EU tržišta.

“Promena klime je problem čitave planete, ali i svakog građanina Srbije. Zato će ovaj zakon, po usvajanju, biti naš prvi korak u odlučnoj borbi protiv klimatskih promena. Naša je obaveza da sačuvamo zemlju za buduće generacije i našu decu. Zato pozivam poslanike da prepoznaju značaj ovog zakona i svojim glasom podrže njegovo usvajanje”,dodala je  je ministarka Vujović.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %