Feminizam

Antonija Takač je jedina devojčica zidar u razredu

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Devojčica zidar, Antonija Takač jedina je devojčica u razredu. Pohađa drugi razred Politehničke škole u Subotici i sa osmehom na licu postavlja krov. Vična je u mnogim zanatskim radovima. Želja joj je bila da upiše trogodišnji smer operater osnovnih građevinskih radova, na principu dualnog obrazovanja. Ovaj smer obuhvata četiri zanata: zidar, tesar, armirač i betonirac. Iako se pomalo boji visine, rame uz rame, sa drugarima postavljala je svoj prvi krov.

Devojčica zidar: Plašim se visine, ali volim posao

 “Učim za zidara. Odabrala sam smer jer mi se sviđa posao, ali je teško. Teško mi je bilo da se prvi put popnem na krov. Plašim se visine, ali drugari mi pomažu. Trudim se, ali kada se popnem na krov sve zaboravim i radim”, rekla je Antonija Takač iz Subotice, učenica Politehničke škole.

Antonija Takač, sa drugarima u pauzi na postavljanju krovne konstrukcije.

Inače u razredu ima 15 učenika i Antonija je jedina devojka. Njeni drugari iz školske klupe objašnjavaju da su zadovoljni, jer imaju priliku da nauče nešto novo.Inače, smer  operater osnovnih građevinskih radova je deo dualnog obrazovanja i postavljenje krova, je deo praktične nastave. Reč je deficitarnim zanimanjima u Srbiji i mladi imaju priliku da nakon trogodišnjeg školovanja odmah pronađu zaposlenje.

Deo praktične nastave u okviru dualnog obrazovanja.

Deficitarno zanimanje u Srbiji

“Ovo zanimanje je deficitarno u celoj državi. Smer je novi i “četiri u jedan”, odnosno četiri građevinskih radova. Naravno, biće teško da savladaju za tri godine sve finese. Međutim, steći će znanja na osnovu kojih će moći da rade na gradilištu sa uspehom. Zanat se inače ceo život uči”, istakao je profesor  praktične nastave u Politehničkoj školi, Slavko Duvnjak.

On dalje  objašnjava da je njegov posao da obezbedi nesmetano odvijanje praktične nastave, kako bi deca naučila svoj zanat.

Antonija Takač, devojčica zidar objašnjava da je jedva čekala da radi na krovnoj konstrukciji.

“Deo nastave je bilo i postavljanje krova u Harambašićevoj ulici, koja je deo našeg objekta škola. Inače ovo odeljenje ide po dualnom obrazovanju. Što podrazumeva da se teorijski deo izvodi u okviru škole, a praktični po kompanijama. Imali smo sreću, da naša deca mogu da idu na praktičnu nastavu u kompaniji “Krov”. Imala su priliku da nauče kako da postave konstrukciju i pokriju krov.Sa ovom decom, od temelja do krova prošli smo sve radove”, objašnjava  profesor  praktične nastave u Politehničkoj školi, Slavko Duvnjak.

Subotica ima priliku da dobije status trening-centra. Za sada kao deo dualnog obrazovanja obuhvaćene su četiri srednje škole.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %