Ekologija

Beloglavi sup opremljen GPS uređajem

0 0
Read Time:2 Minute, 25 Second

Prvi beloglavi sup dobio je GPS uređaj. Uređaj će moći da pomogne u otkrivanju i sprečavanju ilegalnih slučajeva trovanja divljih životinja na Balkanu. GPS tehnologija omogućiće da se brzo pronađu i spasu otrovane ptice i otkloni opasnost za dalja trovanja. Na taj način, beloglavi supovi pomažu u krivičnim postupcima locirajući mesta trovanja. Na taj način i smanjuju obim ove štetne prakse na prostoru sedam balkanskih zemalja.

Balkanske zemlje u borbi protiv trovanja životinja

Tim iz Fonda za divlju floru i faunu (FVFF) obeležio je beloglavog supa nazvanog Ekstremni (Ekstreme). Ime je dobio zbog svog vrlo agresivnog ponašanja pri hvatanju. Na osnovu mitarenja perja zaključeno je da se Ekstremni izlegao 2019. godine.

Beloglavi sup vodi poreklo iz balkanske populacije beloglavih supova. Planovi projektnog tima su da obeleže nekoliko beloglavih supova u klisuri Kresne. Mnoge  ptice, iz Hrvatske, Srbije i Republike Severne Makedonije, upravo ovu klisuru koriste kao mesto gde provode zimu.

Puštanje u prirodu. Foto:Društvo za zaštitu ptica Srbije

Beloglavi supovi i drugi lešinari biće obeleženi GPS uređajem

Lokalne organizacije koje se bave zaštitom prirode već godinama obeležavaju beloglave supove i druge vrste lešinara GPS uređajima. GPS praćenje je inovativni način za praćenje ilegalnog trovanja divljih životinja.

Beloglavi sup je društvena ptica, traga za hranom u grupama i brzo otkriva leševe životinja koristeći svoj neverovatni vid. Može da brzo i efikasno konzumira leševe životinja, što ima ogromne ekološke koristi za prirodu, divlje životinje i ljude. Ukoliko je  mrtva životinja namazana otrovom, mnogi beloglavi supovi mogu biti otrovani na istom mestu, samo jednim slučajem trovanja.

Obeležavanje Beloglavog supa. Foto: Društvo za zaštitu ptica Srbije

Cilj:Podizanje svesti o problemu

Projekat “BalkanDetox LIFE”, koji sprovodi Fondacija za zaštitu lešinara (VCF) se bori protiv ilegalnog trovanja divljih životinja na Balkanu. Cilj je izgradnja kapaciteta  i podizanjem svesti ljudi o ovom problemu.

“Praćenjem GPS kretanja lešinara, počinioci krivičnog dela bi mogli biti identifikovani i presude donete. Verujemo da bi tako odvratili i potencijalne prekršioce od ponavljanja sličnih slučajeva. Radi efikasnog nadzora beloglavih supova, praćenja mogućih trovanja, u svakoj koloniji beloglavih supova mora biti označeno najmanje pet ptica. Projekat će obezbediti GPS uređaje za 25 beloglavih supova, nadgledajući sve važne kolonije beloglavih supova u sedam balkanskih zemalja”, piše na sajtu pticesrbije.

Jedan od načina je korišćenje GPS tehnologije za praćenje potencijalnih slučajeva  trovanja. Kada telesna temperatura ptice padne ili je dugo nepokretna pretpostavlja se da nešto nije u redu. U tom slučaju, GPS uređaji upozoravaju da nešto nije u redu sa pticom. Omogućava i brzu proveru ptice na terenu, što često pomaže u spašavanju lešinara i drugih divljih životinja. Ukoliko su lešinari otrovani, može se pokrenuti istraga.

„Projekat ima za cilj da izradi aplikaciju koja će sadržati podatke o kretanjima lešinara opremljenim GPS uređajima. Partnerima će biti omogućeno da prate kretanje i ponašanje lešinara. Time ćemo se efikasnije boriti protiv ilegalnog trovanja divljih životinja – najveće pretnje po opstanak lešinara na Balkanu”, navodi se na sajtu pticesrbije.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %