Ekologija

Svetski dan vlažnih područja

0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

Danas se obeležava svetski dan vlažnih područja.Odlukom Vlade Republike Srbije, proglašeno je jedanaesto područje „Đerdap“od međunarodnog značaja u skladu sa ovom konvencijom u Republici Srbiji. Ovim proglašenjem je u Republici Srbiji više od 120.000 ha zaštićeno Ramsarskom konvencijom.

Močvarna područja sve ugroženija

Ekosistemi vlažnih područja su važna podrška životu na Planeti. Oni obezbeđuju brojne ekosistemske usluge koje su od vitalnog značaja za život ljudi i ekonomiju. Predstavljaju i rešenja za obezbeđenje zdravlja, borbu protiv siromaštva, ublažavanje klimatskih promena i održivi razvoj. Čovek je svojim aktivnostima znatno izmenio prirodu na globalnom nivou. Izveštaj pokazuje da je na globalnom nivou preko 85% močvarnih područja nestalo.

Biodivirzitet od suštinskog značaja za ljudsku egzistenciju

Međuvladina platforma o biodiverzitetu i ekosistemskim uslugama, objavila je izveštaj koji pokazuje da je biodiverzitet od suštinskog značaja za ljudsku egzistenciju. Srbija je od prošle godine član pomenute platforme.

Ova godina predstavlja prekretnicu za očuvanje biodiverziteta. Neophodne su transformativne promene kako bi se uvećali napori čovečanstva za očuvanje biodiverziteta i održivo korišćenje njegovih komponenata. Strateški okvir za očuvanje biodiverziteta nakon 2020. godine biće usvojen ove godine na 15. zasedanju Konferencije članica Konvencije o biološkoj raznovrsnosti.

Na Ludašu izbrojano je 260 parova ove predivne ptice.

Svetski dan vlažnih područja obeležava se širom sveta 2. februara, kada je potpisana Konvencije o močvarama koje su od međunarodnog značaja. Konvencija se posebno odnosi na staništa ptica močvarica. Konvencija se zove Ramsarska konvencija, jer je potpisana u iranskom gradu Ramsaru 1971. godine.

Ove godine obeležava se i 50 godina Ramsarske konvencije. Svetski dan vlažnih područja obeležava se organizovanjem različitih aktivnosti na lokalnom ili nacionalnom nivou. Cilj je  promocija  koncepta i jačanja svesti o značaju vlažnih staništa. Zatim, očuvanju biodiverziteta i ekosistemskih usluga koje ovi ekosistemi obezbeđuju, a koja su izuzetno ugrožena na globalnom nivou. 

Povodom ovog važnog datuma,  pogledajte video u kom se može saznati više o tome zašto je važno zaštititi ramsarska područja kao i gde se ova područja nalaze u Srbiji (link).
 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %