Ekologija

WWF predstavio program odlaganja otpada od hrane u hotelima

0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

Uz klimatske promene i problema sa plastičnim zagađenjem, otpad od hrane predstavlja još jedan globalni ekološki izazov. Podaci su i u ovoj oblasti alarmantni – u Srbiji se godišnje baci oko 250 hiljada tona hrane, najviše voće i povrće, oko 30%, zatim pekarski proizvodi, oko 20%, dok se od mesa najviše baca piletina i riba.

Slična situacija je i u Evropskoj uniji, gde se godišnje baci oko 88 miliona tona hrane, od čega čak 50 miliona tona čine voće i povrće, koje se baci zbog nepravilnog oblika ili neadekvatne veličine.

Zbog toga je WWF Adria pokrenula projekat Hotel/Kitchen koji je realizovan u hotelima Courtyard by Marriott City Center u Beogradu i  Esplanada u Zagrebu, sa ciljem da se u njima smanji količina otpada od hrane.

Predstavljanje projekta odlaganja otpada od hrane u hotelima. Hotel Courtyard by Marriott City Center.
© Olivera Škorić/Courtyard by Marriott

„Predloženim rešenjima i savetima iz projekta uspeli smo da smanjimo otpad od hrane u našem hotelu za 12%, a naredni cilj kojem težimo je 30%. Uveli smo praksu razdvajanja otpada, kao i plaćanja odvoženja jednog njegovog dela, koji se kasnije pretvara u kompost. Najveći izazov je podizanje svesti gostiju hotela, ali i na tome intenzivno radimo. S obzirom na to da smo prvi hotel u Srbiji koji se uhvatio u koštac sa ovim problemom, verujemo da će gosti prepoznati i ceniti naše napore“, istakao je generalni direktor hotela Courtyard by Marriott Robert Gasser.

WWF ovaj program sprovodi sa udruženjem „Gastronomadi“ iz Hrvatske, a njihov predsednik Robert Ripli izjavio je da će konačni rezultati smanjenja otpada od ostataka hrane u oba hotela biti objavljena krajem 2019. godine, ali da su određeni pomaci već primetni.

Najveći fokus su nam doručci jer su to obroci gde gosti sami određuju porciju i količinu hrane, što nažalost često rezultira ogromnim količinama ostataka hrane. Primenom saveta i rešenja iz projekta u svakodnevnom poslovanju hotela, nadamo se još većem smanjenju otpada, što ćemo potvrditi zvaničnim merenjima“, izjavio je Ripli.

Fabijan Peronja, koordinator projekta iz WWF Adria upozorava da:

Nepravilno odlaganje ostataka hrane rezultira ispuštanjem metana, veoma štetnog gasa, a uz to potrebne su ogromne količine zemljišta, vode i energije za proizvodnju te prekomerne količine hrane. Čak 70% biološke raznovrsnosti izgubljeno je usled krčenja šuma i prirodnih staništa da bi se pretvorili u farme i poljoprivredna zemljišta“, kaže Fabijan Peronja, koordinator projekta iz WWF Adria. 

Pored ekološkog, otpad od hrane predstavlja i veliki društveni problem. U svetu je trenutno oko 9 miliona gladnih, a čak 800 miliona gojaznih ljudi.
izvor: WWF

foto: © Olivera Škorić/Courtyard by Marriott

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %