Ekologija

Foke novi stanovnici Zoovrta Palić

0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

Zoološki vrt na Paliću je bogatiji za dva nova stanovnika. Tradicionalno dobri odnosi sa Zoološkim iz Njiređhaza iz Mađarske, doveli su do toga da su poklonili dve lučke foke za praznike zoovrtu na Paliću.

Novi stanovnici Zološkog vrta na Paliću su  par lučkih foka i to ženke Kuksa (18) i mužjak Beni (19). Polako se privikavaju na nove uslove i čekaju posetioce, kojih za sada nema. Lučke foke  su morska vrsta, koja se isključivo sa morskom ribom.

“Za foke je karakteristično da žive hladnijem području.Tako da im ova naša zima odgovara. Reč je morskoj vrsti koja se isključivo hrani morskom ribom. Pošto su 15 godine živele u Zoološko vrtu u Mađarskoj, one su tamo prošle trening i timaritelji su snimili trening i nama poslali i već gledamo i po tome postupamo. Hranjenje je bilo uspešno. Inače, Kuksa i Beni su par i u Mađarskoj su imali nekoliko puta mladunce i ako im se dopadne kod nas, možda bude još novih stanovnika”, rekla je uz osmeh za portal www.ecofeminizam.com Jelena Toljagić, koordinator obrazovnih i promotivnih aktivnosti.

Zološki vrt na Paliću će redovno raditi tokom praznika, ali zbog zime pojedine životinje se neće videti.

“Što se tiče zime u Zoološkom vrtu određenom broju životinja je potrebno grejanje i mi smo krenuli još u novembru sa grejanjem. Majmuni se neće videte, ali zato posetioci će moći da vide zebru i kamile. Lavovi, tigrovi, leopard, medvedi, ptice, lame, bivoli mogu da se vide”, dodaje Jelena Toljagić, koordinator obrazovnih i promotivnih aktivnosti.

Zološki vrt na Paliću nalazi se u centru istoimenog naselja, 6 kilometara od Subotice i 5 kilometara od auto-puta E75 koji spaja Budimpeštu i Beograd. Osnovan je 1949. godine i danas se prostire na 10 ha površine.  Posetioci mogu da vide preko 65 vrsta životinja i 270 vrsta cveća, žbunja i drveća.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %