Feminizam

U toku je konferencija ECOFE2020

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

U toku je prva dvodnevna koferencija online  o ekofeminizmu i obrazovanju. Konferencija ECOFE2020 je spoj nauke, aktivizma i umetničkih performansi.

Na sajtu Tampere University piše da je namera da  transformišu odnose moći i stvore prostor zajednice koji pruža mogućnosti za izgradnju zajedničkog razumevanja. Učešće ne zahteva nikakva predznanja i svako može učestvovati na nivou koji  želi, slušajući, postavljajući pitanja ili aktivno učestvujući u diskusijama. Konferencija je besplatna za sve učesnike.

“Ekofeminizam shvatamo kao pokret za ekološku pravdu koji ekološku krizu vidi ne samo kao pitanje očuvanja prirodnog okruženja već i kao pitanje ljudskih prava. Zapadnjačka potrošačka kultura i naš način razmišljanja o dobrobiti društava imaju direktan ili indirektan negativan uticaj na prirodno okruženje i uslove života širom sveta. Ekofeminizam brani sva živa bića koja se nalaze u potlačenom položaju. Naša briga se odnosi na biljke i nežive stvari, kao što su vazduh i voda. Ekofeminizam takođe cijeni dobrotu i nadu kao deo rešenja ekološke krize u kojoj živimo.Dobrobit, ljudska prava i poštovanje prirode spojeni su zajedno. Podstičemo sve istraživače, umetnike i studente zainteresovane za ekofeminizam i obrazovanje da učestvuju na konferenciji kao učesnici ili izvođači”, između ostalog navodi se na sajtu Tampere University.

Knjigu apstrakata sa konferencije možete da preuzmete ovde.

Nakon konferencije organizatori su predvideli program koji sadrži meditaciju i jogu tokom 21. i 22.novembra 2020.godine. Organizatori smatraju da će na taj način da se bolje shvate osnove ekofeminizma, jer kada brinemo o svom telu i umu, sposobniji smo da svoje razumevanje i učenje prenesemo u svakodnevnom životu. Časove meditacije držaće učiteljica

joge i meditacije Riina Laitinen i učitelj meditacije Derekom Rasmussenom (CAN).

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %