Vojvođanke u životnoj sredini

VELEMAJSTORKA SLAMARSTVA ILONKA BOGIŠIĆ

0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Na Međunarodnoj izložbi rukotvorina i kolekcionarstva nekoliko godina za redom  prve nagrade za svoje slike dobile su Ilonka Bogišić, Irena Vuković, Nevena Domić i Ksenija Vuković, stim da su  lonka Bogišić i Irena Vuković dobile su i velemajstorske diplome. Ilonka Bogišić za portal ecofeminizam,com kaže da je već 14 godina članica slamarske sekcije UG “Bunjevačko kolo” iz Sombora i da se prvi put susrela sa predmetima izrađenim u slamu u Subotici.

„Prvi put sam videla radove od slame u Vestiblu Gradske kuće u Subotici i to je mene priviklo i morala sam da uđem i kupim cvet. Nisam mogla da zamislim da se od slame mogu izraditi tako predivni predmeti i slike i nikada nisam sanjala da ćuse i ja baviti ovom umetnošću. Bila sam aktivna sportistkinja u mladosti,odnosno planinarka“, seća se Ilonka svojih prvih susreta sa slamom.

Sa osmehom na licu objašnjava da je sekciju držao Stipan Budimčević, koji ih je prvo upozno sa teorijom lamartva.

„Mene to smiruje i nema omiljene motive. svejedno mi je da li je to crkva, zgrada, građevina, salaši, cvetni motiv….Kada se slamarenjem bavite više godina možete da birate šta želite da pravite, jer ste savladali tehniku. Ja imam baštu i sama sejem i pravim slamu, ne koristim baliranu slamu nego čitavu stabljiku i sečem odgore. Znači bacim vlat i prvi deo je za pletenje, drugi deo od članka do članka se koristi za izradu motiva na slikama. Umoči se u vodu, iseče se, rasplegla se, a ta celuloza se skine i stavlja se na papirni selotejp i sa tako pripremljenom slamom možeš da oblikuješ šta želiš. Slaže se tamnije, svetlije tako da se dobiju nijanse koje su neophodne za pravljenje slike. Negde se zahteva tamnija nijansa, na primer ako se izrađuje krov, tako da je veoma interesantno“, objašnjava Ilonka Bogišić.

Kao mlada devojka nije ni pretpostavila da će u „najboljim godinama“ postati umetnica, jer slike od slame su prava umetnička dela.

Tekst je nastao u okviru projekta “Vojvođanke u zaštiti životne sredine“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %