Feminizam

Srećan rođendan Bridžit Bardo

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Na današnji dan, 28.septembra 1934.godine rođena je  francuska glumica Brižit Bardo. Jedna od najvećih erotskih simbola na  filmu Brižit An-Mari Bardo, koja je ujedno i manekenka, pevačica  i aktivistkinja za prava životinja debitovala je na filmu 1952. godine, a postala je poznata ulogom u filmu i Bog stvori ženu njenog tadašnjeg supruga Rožea Vadima.

Stekla je nezapamćenu popularnost u vreme kada se pojavila kao mlada glumica. Njeni filmovi izvesno vreme bili su najunosniji izvozni artikal Francuske. Rano je prestala da se bavi glumom i posvetila se zaštiti životinja. Filmovi : “I Bog stvori ženu”, “Žena i njena igračka”, “U slučaju nesreće”, “Istina”, “Babet ide u rat”, “Privatan život”, “Prezir”, “Odmor ratnika”, “Parižanka”, “Viva Marija”

Zajedno sa Merlin Monro postala je seks-simbol 50-ih i 60-ih godina 20. veka.Godine 1974, dan pred 40. rođendan, prekinula je filmsku karijeru i posvetila se borbi za zaštitu životinja.

„Zbog pritiska medija i neuspešnog ljubavnog života, Brižit je upadala u depresiju. Njena karijera i lepota dostigli su vrhunac u šezdesetim godinama prošlog veka, a treći put se udala za milionera Gantera Saksa u Las Vegasu. Godine 1973, Brižit se oprostila od sveta filma, a 1992. se udala za četvrtog muža, Bernara Dormalea.Ona sada živi sa suprugom u San Tropeu, na svom imanju, okružena brojnim životinjama kojima je vrlo posvećena. Brižit odbija da vežba i da se podvrgne plastičnoj hirurgiji, jer želi da stari dostojanstvo. Zbog artritisa ne može da hoda bez štapa, a ne želi da ode na operaciju“, navodi zena.blic(2017).

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %