Na današnji dan, 28.septembra 1934.godine rođena je  francuska glumica Brižit Bardo. Jedna od najvećih erotskih simbola na  filmu Brižit An-Mari Bardo, koja je ujedno i manekenka, pevačica  i aktivistkinja za prava životinja debitovala je na filmu 1952. godine, a postala je poznata ulogom u filmu i Bog stvori ženu njenog tadašnjeg supruga Rožea Vadima.

Stekla je nezapamćenu popularnost u vreme kada se pojavila kao mlada glumica. Njeni filmovi izvesno vreme bili su najunosniji izvozni artikal Francuske. Rano je prestala da se bavi glumom i posvetila se zaštiti životinja. Filmovi : “I Bog stvori ženu”, “Žena i njena igračka”, “U slučaju nesreće”, “Istina”, “Babet ide u rat”, “Privatan život”, “Prezir”, “Odmor ratnika”, “Parižanka”, “Viva Marija”

Zajedno sa Merlin Monro postala je seks-simbol 50-ih i 60-ih godina 20. veka.Godine 1974, dan pred 40. rođendan, prekinula je filmsku karijeru i posvetila se borbi za zaštitu životinja.

„Zbog pritiska medija i neuspešnog ljubavnog života, Brižit je upadala u depresiju. Njena karijera i lepota dostigli su vrhunac u šezdesetim godinama prošlog veka, a treći put se udala za milionera Gantera Saksa u Las Vegasu. Godine 1973, Brižit se oprostila od sveta filma, a 1992. se udala za četvrtog muža, Bernara Dormalea.Ona sada živi sa suprugom u San Tropeu, na svom imanju, okružena brojnim životinjama kojima je vrlo posvećena. Brižit odbija da vežba i da se podvrgne plastičnoj hirurgiji, jer želi da stari dostojanstvo. Zbog artritisa ne može da hoda bez štapa, a ne želi da ode na operaciju“, navodi zena.blic(2017).

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.