Ekologija

Uhvaćen u švercu češljugara preko granice, platio ogromnu kaznu

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Granična policija na graničnom prelazu sa Hrvatskom kod Batrovaca zaustavila je državljanina Turske i Holandije G.O, koji je u automobilu nosio kavez sa pet jedinki češljugara, ptice koja spada u strogo zaštićene vrste i koja je zaštićena međunarodnim propisima. Ptice su istog dana donesene u Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u Novi Sad, gde je, nakon stručnog pregleda, odlučeno da se puste u prirodu.

Predmet je granična policija ustupila šidskoj policiji, koja je protiv G.O. podnela istog dana krivičnu prijavu zbog pokušaja iznošenja iz Srbije zaštićenog prirodnog dobra. Osnovno javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici je istog dana odbacilo prijavu i donelo rešenje da, po principu oportuniteta, okrivljeni uplati 120.000 dinara i 655 evra u humanitarne svrhe. Uplata je realizovana istog dana.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode izražava zadovoljstvo radom policije i nadležnog javnog tužilaštva u brzom procesuiranju ovog krivičnog dela.

„Zavod, koji je staralac strogo zaštićenih vrsta životinja na području Vojvodine, ističe da su hvatanje u prirodi, držanje u zarobljeništvu i pokušaji prenosa preko granice strogo zaštićenih životinja česta krivična dela, usled čega je rad graničnih službi i pravosudnih organa veoma važan u njihovom sprečavanju“, kaže Marko Tucakov, biolog iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

U ovoj instituciji kažu da su male divlje ptice pevačice, u koje spada i češljugar, posebno na udaru kod ove vrste kriminala.

„Nažalost, najveći deo ovako uhvaćenih ptica strada tokom hvatanja i transporta, te je želja da se ove životinje drže u kavezu radi pesme i lepog perja nastrana i apsurdna“, kaže Tucakov.

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %