Ekologija

Još jedno trovanje ptica kod Bačke Topole

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

U Bačkoj Topoli dogodio se još jedan slučaj trovanja ptica. Reč je o dve mrtve jedinke strogo zaštićenih ptica, mišara i eje močvarice, pored kojih su primećeni komadi mesa prebojeni crvenom supstancom, koje je pronašao čuvar “Bačkotopolske doline”.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u nedelju 12. aprila Pokrajinskoj inspekciji za zaštitu životne sredine prijavilo je trovanje divljih ptica kod Bačke Topole, a u ponedeljak 13.aprila 2020.godine  službenici pomenute inspekcije, uz asistenciju službenika Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, policije, predstavnika upravljača zaštićenog područja i članova Ekološkog društva „Arkus“, obavili su vanredni inspekcijski nadzor i pregledali veliku površinu unutar i oko Parka prirode „Bačkotopolske doline“. Pretraga terena otkrila je do sada nezabeležen slučaj namernog trovanja divljih životinja, navodi se na sajtu Društva za zaštitu ptica Srbije.

Na ukupno 17 lokacija pronađeno je oko 50 zatrovanih mamaca i sakupljeno 18 uginulih životinja. Stradalo je šest jedinki eja močvarica i dva mišara koji su strogo zaštićeni, te četiri gavrana, dve sive vrane, dve svrake, jedan gačac i jedna lisica, koje su zaštićene vrste. Na osnovu prvih informacija jasno je da je u pitanju namerno i organizovano trovanje divljih životinja, verovatno usmereno ka divljim grabljivcima poput lisica i šakala”, piše u saopštenju.

Akoš Harkai, predsednik Ekološkog društva „Arkus“ iz Bačke Topole objašnjava da su u okolini živela dva para gavranova.

Ovim trovanjem ubijene su 4 jedinke, pa opravdano strahujemo da su nestala oba para. Ovo je nenadoknadiva šteta za našu prirodu. Ranijih godina ovakvi slučajevi istraživani su uz pomoć mađarskog tima sa profesionalnim psima tragačima, posebno obučenim da pronalaze uginule životinje, zatrovane mamce i postavljene otrove. Međutim, sada to nije moguće usled zatvaranja granica izazvanih pandemijom virusa SARS-CoV-2”, kaže  Akoš Harkai, predsednik Ekološkog društva „Arkus“.

Veruje se da su ptice otrovane zabranjenim preparatom Furadan. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluje na policiju i tužilaštvo da ovaj slučaj hitno istraže i pronađu počinioca jer je ovde reč o krivičnom delu protiv životne sredine.

Podaci Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokazuju da je u poslednjih 20 godina širom Srbije zabeleženo 320 slučajeva trovanja divljih ptica, a u svega nekoliko počinioci su pronađeni i kažnjeni.

 

izvor: Društvo za zaštitu ptica Srbije

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %