Feminizam

Ilona Filep prva novinarka i scenaristkinja Subotice

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Novinarka, spisateljska, publicistkinja, scenaristkinja Subotičanka  Ilona Filep u svom gradu ostala je zaboravljena. Kao prva žena novinar u Subotici, a i među prvim ženama književnicama u svom rodnom gradu svojim radom utirala je put  rodnoj ravnopravnosti. Rođena je 1891.godine u današnjoj ulici Vuka Karadžića, a novinarsku karijeru počela u Subotici i nastavila u Sjedinjenim državama gde je radila i kao filmska scenaristkinja. Ovo su samo neki od od fimova na kojima je radila: Spring shower 1932., Marie 1932. i  Good time Charlie 1927.

Iako je pred Prvi svetski rat imala već objavljenju knjigu na mađarskom jeziku “Satana se smeje” i bila saradnica dva najveća lista na mađarskom jeziku u Subotici, prema pisanju i istraživanju Petra Vukova imala je želju da napusti Suboticu i 1914.godine pred sam početak Velikog rata odlazi u Njujork[1] kod brata, a kasnije u Holivud.

rbt

Bez obzira na njen uspeh ostala je zaboravljena u svom rodnom gradu. Nije spominjana ni kao književnica u Srbiji, niti u Budimpešti, samo je jednom spomenuta u jednom mađarskom Filmskom leksikonu, ali bez bližih odrednica io njenom životu.

Veruje se da je bila prva novinarka u Subotici, a pošto je napustila rodni grad ostalo je veoma malo podataka o njoj. U svom istraživanju Vukov se osvrnuo i na pismo koje je napisala 1953.godine poznatom subotičkom novinaru i pesniku Josi Šokčiću.

[1] Od Subotice do Holivuda i zaborava (O Iloni Filep – suboti čkoj mađarskoj spisateljici s početka dvadesetog veka). – III, 2000, br. 3-4, str. 58-73. – Istraživanja, članci i rasprave.

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %