Feminizam

Žene u Meksiku štrajkuju pod sloganom „Dan bez nas“

0 0
Read Time:51 Second

Više miliona žena u Meksiku nisu otišle na posao, u škole i vladine službe, pridruživši se drugom danu protesta protiv nasilja i mačo kulture.

Cilj štrajka, pod sloganom „Dan bez nas“, je da se pokaže kakav bi život bio kada bi žene nestale iz društva. Ovaj vid protesta dolazi posle masovnih demonstracija u subotu 7.marta povodom  Međunarodni dan žena, prenosi Rojters.

Na severu Meksika, u gradu Sijudad Huarez na granici sa SAD fabrike su neuobičajeno tiho jer je mnogo žena ostalo kod kuće.

Protestu su se pridružile i žene domorodačkog porekla na jugu zemlje, kao i radnice ministarstva spoljnih poslova. Na video snimcima postavljenim na internetu vide se prazni stolovi zaposlenih u ministarstvu i poruke na stolicama kojima se opominje na nasilje nad ženama.

Paola Rohas, kolumnistkinja dnevnika El Universal, ostavila je svoj prostor u novinama prazan, osim haštaga u znak podrške protestima.

Predsednik Meksika Andres Manuel Obrador razljutio je prošle nedelje brojne žene sugerišući da su se u proteste infiltrirali konzervativci i drugi kritičari njegove vlade.

 

izvor:RTV

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %