Sub. avg 13th, 2022

A u Nacionalnom mesecu posvećenom istoriji žena, pišemo o Klari Gereb.

Prva subotička akademska grafičarka i primenjena umetnica bila je Klara Gereb (1897-1944). Udala se za Lajoša Fenjveša 1927.godine i do 1944.godine kada je odvedena u Aušvic živela u njihovoj porodičnoj kući u objektu  nekadašnje zgrade “Minerve”, današnjem Gradskom muzeju Subotica. Iz svog doma zajedno sa decom odvedena je 1944.godine u subotički geto, a zatim sa ostalim subotičkim Jevrejima u Aušvic gde je i ubijena.

Sin Klare Geber i Lajoša Fenjveša, Steven J. Fenves  objavio je knjigu posvećenu svojoj majci i njenom umetničkom radu. Školovala se u Subotici,  Budimpešti u Beču, usavršavala u Parizu i Italiji. Ilustrovala je Andersenove i bajke Eleka Benedeka. Izradjivala je plakate i reklame. Po povreatku iz Italije i Francuske svoje grafike predstavila je na samostalnoj izložbi u Bunjevačkoj matici 1927. godine.

Bila je likovna kritičarka, ilustratorka, grafičarka, slikarka…Uticaj secesionizma na njen rad se osećao posebno kod litografija i ilustracija priča i bajki.Između Prvog i Drugog svetskog rata živela je zgradi gde je bila i štamparija porodice Fenjveš.

Kada su Mađari 1941.godine okupirali Suboticu, konfiskovana je  zgrada i štamparija, a Klari i Lajošu je određen mali deo objekta gde su živeli sa porodicom,  dok su veći deo zgrade zaposeli mađarski oficiri. Kada je 1944.godine došla nemačka vojska porodica je odvedena u subotički geti za Jevreje. Prema zapisima sina, nekašnji prijatelji i kolege su stajali na vratima, vređali ih čekali da izađu kako bi opljačkali stan.Mada mora se reći da je njihov bivši kuvar sačuvao slike i posle rata vratio ih deci od Klare i Jožefa.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.