Feminizam

Subotičanka od hobija napravila biznis

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Malo ko zna da jaja japanskih prepelica imaju lekovita svojstva. Postoje mnoga istaživanja koja govore o tome da pozitivno utiču na jačenje imuniteta, pozitivno deluju na krv i krvotok, srce, jetru, želudac….Nekada su u starom Egiptu i Kini jaja i meso od prepelice bili sastavni deo trpeze faraona i careva, a danas su vršena mnoga istraživanja u okviru kojih je dokazano da su jaja od prepelice izvanredan prirodni lek za lečenje brojnih oboljenja.

Jelena Burnać uzgajivačica japanskih prepelica

To nam je potvrdila i Subotičanka Jelena Burnać koja je pre nešto više od godinu dana čula da su prepeličija jaja dobra za jačanje imuniteta i otišla da ih kupi za sina.

Marko je trebalo da operiše krajnike, a pošto je imao bronhitis, trebalo je nešto da mu se ojača imunitet. Predložili su prepeličija jaja i ja sam htela da probam. Bili smo veoma zadovoljni i sada svaki dan pravi neki napitak od prepeličijih jaja za sinove”, kaže Subotičanka Jelena Burnać koja je  hobi pretvorila u biznis.

Majka dva maloletna dečaka, nutricionistkinja, fitnes trener, Jelena objašnjava da je na početku kupila 12 prepelica, a sada ima farmu sa preko 500 japanskih prepelica.

jelena sa sinom Markom u mini farmi prepelica.

To je naš porodični posao. Nas troje sve to vodimo. Mama je glavna, a oni mi pomažu koliko mogu. Da nahrane prepelice, očiste kaveze….Moram reći da u Srbiji nije još uvek razvijena svest o lekovitim svojstvima  prepeličija jaja, ali u poslednje vreme potražnja je sve veća.Svaki dan ima sve više zainteresovanih kupaca za prepeličija jaja, a sada u vreme gripa i virusa bilo je dana kada nismo imali ni za svoju upotrebu”, kaže za ecofeminizam.com Jelena Burnać.

Japanske prepelice zahtevaju puno pažnje, pa se Jelena iz stana preselila u kuću kako bi mogla da napravi farmu.

Nije lako održavati farmu. Prepelice su zahtevene poprilično, traže konstantnu temperaturu, vlažnost vazduha, ventilacija da bude dobra i veoma je važna ishrana. Treba da bude dovoljno proteina, sa zadovoljavajućim procentom vitamina. Ukoliko nisu svi uslovi ispunjeni prestaju da nose jaja”, objašnjava Jelena Burnać.

Jelena je izdala i knjigu recepata „Sit&fit” o zdravoj i sportskoj ishrani, u kojoj prepeličija jaja zauzimaju posebno mesto.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %