Ekologija

Norveška povećava svoje klimatske obaveze

0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

Norveška je povećala svoje obaveze u zaštiti klime najavom cilj da svoju emisiju gasova sa efektom staklene bašte smanji za „najmanje“ 50 odsto ili čak 55 odsto, što su pozdravili ekolozi, navodi se na stranici Zelena Srbija.

Ta nordijska zemlja koja nije članica EU, ali je usko povezana s njom, prethodno se obavezala da će do 2030. godine smanjiti emisiju štetnih gasova za najmanje 40 odsto u odnosu na 1990. godinu.

„Norveška je prva zapadna zemlja (…) koja je Ujedinjenim nacijama objavila pojačane klimatske ciljeve“, izjavio je u petak ministar za klimu i životnu sredinu Sveinung Rotevatn i istakao da je najnovija odluka „važan je korak ka zelenoj tranziciji“.

Norveška najveći proizvođač nafte i gasa u Zapadnoj Evropi, takođe je šampion s najvećom koncentracijom električnih automobila na svetu u poređenju s brojem stanovnika.

Međutim, ne ide joj lako smanjenje emisije zagadjujućih gasova: uprkos nedavnom blagom padu, oni su 2018. godine i dalje bili iznad nivoa iz 1990. godine za 1,1 odsto, pokazuju zvanične statistike.

Desničarska vlada pri objavljivanju novog plana smanjenja zagadjenja vazduha nije objasnila odnos između stvarnog smanjenja na norveškoj teritoriji i upotrebe „mehanizama kompenzacije“ plaćanja za zagadjivanje.

Pariski sporazum čiji je cilj ograničenje globalnog zagrevanja na maksimalno plus dva stepena Celzijusa u poređenju s preindustrijskom erom, predviđa da zemlje potpisnice ažuriraju svoje klimatske ciljeve svakih pet godina.

Samo Surinam, Maršalova ostrva, Čile, Mongolija i Moldavija do sada su podneli ili predložili nove ciljeve.

Oslo kaže da se nada da će Evropska unija krenuti za njim.

U svom projektu „Green Deal“, nova predsednica Evropske komisije, Nemica Ursula fon der Lajen, takođe se zalaže za smanjenje emisije gsova od 50 do 55 odsto.

Nekoliko nevladinih organizacija pozdravilo je norvešku najavu. To je „važan signal za globalnu mobilizaciju za klimu“, ocenio je norveški ogranak organizacije „Friends of the Earth“.

 

izvor: Zelena Srbija

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %