Ekologija

Skakavci uništili useve u Africi

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Stotine miliona skakavaca su prekrile istočnoafričke zemlje Somalije, Etiopiju i Keniju i uništile useve u regionu gda se 20 miliona ljudi ionako suočava s glađu, navodi se na portalu Zelena Srbija.

Zemljoradnici kažu da su skakavci pojeli sve.

To je najgora najezda skakavaca u Keniji za 70 godina i zahvaćeno je 70.000 hektara, a u Somaliji i Etiopiji najveća najezda za četvrt veka.

Kada kiša počne u martu i donese novu vegetaciju, broj skakavaca mogao bi brzo porasti za 500 puta. Počeće da opada tek s početkom suše u junu, kažu Ujedinjene nacije.

Moramo delati odmah“, rekao je Dejvid Fajri, iz agencije UN za hranu i poljoprivredu, na skupu donatora u Najrobiju.

Za pojačano prskanje pesticidima iz vazduha, što je jedini efikasan suzbijanja skakavaca, potrebno je oko 70 miliona dolara. To je za zemlje poput Somalije veoma teško dostižno.

Keniji je potrebna dodatna oprema za prskanje da bi pojačala flotu id četiri aviona koji sada lete, a i Etiopija ih ima samo toliko.

Čak i mali broj insekata može da za jedan dan pojede hrane koliko i 35.000 ljudi.

U jednom roju može da bude i do 150 miliona skakavaca po kvadratnom kilometru zemljišta koje je zbog boje tih insekata sada ružičastvo s kraja na kraj.

izvor:https://beta.rs/zelena-srbija/zs-svet/122295-skakavci-unistili-useve-u-istocnoj-africi

Jedan posebno veliki roj na severoistoku Kenije bio je dugačak 60 kilometara, a širok 40.

Promena klime je doprinela izuzetnim razmerama razmnožavanja sakakavaca, izjavio je stručnjak za klimu u Najrobiju, Abubakr Salih Babiker. Migriraju s vetrom i mogu da predju do 150 kilometara dnevno.

Sada se kreću ka Ugandi i Južnom Sudanu, gde skoro polovina stanovništva gladuje. Uganda nije imala takvu najezdu još od 1960-ih godina i već je u pripravnosti. UN kažu da se skakavci takođe kreću prema dolini Rift žitnici Etiopije koja je po broju stanovnika druga zemlja u Africi.

 

izvor:Zelena Srbija

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %