Feminizam

Studija o rodnoj ravnopravnosti u oblasti saobraćaja u Srbiji

0 0
Read Time:2 Minute, 36 Second

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je  da je naša zemlja prva u regionu uradila studiju o rodnoj ravnopravnosti u oblasti saobraćaja, koja će biti polazna osnova i prilikom izrade nove strategije saobraćaja, navodi se na portalu Vlade Srbije. 

Mihajlović je, otvarajući konferenciju ”Predstavljanje ključnih nalaza studije Rodna ravnopravnost u saobraćaju u Srbiji”, navela da je ova analiza pokazala da od ukupnog broja zaposlenih žena svega 2,3 odsto radi u sektoru saobraćaja, da žene čine 20 odsto zaposlenih u ovoj privrednoj grani, kao i da su slabo zastupljene na rukovodećim mestima.

Ne možemo da odvojimo bilo koji sektor, pa ni sektor transporta, od rodne ravnopravnosti. Transport nisu samo dobri putevi, transport su i korisnici, a žene kao korisnici imaju puno problema koji dalje utiču i na njihovu mogućnost zapošljavanja i položaj u društvu, ukazala je ona.

Prema njenim rečima, želimo da radimo na poboljšanju kvaliteta života svih naših građanki i građana, zbog čega će unapređenje transportnih usluga biti jedna od važnih odrednica nove strategije saobraćaja.

Potpredsednica Vlade je istakla da je izrada studije pionirski poduhvat za Srbiju i prvi važan korak u postizanju veće rodne ravnopravnosti u sektoru transporta, a koji će imati uticaj i na druge sektore, jer stanje rodne ravnopravnosti u saobraćaju odslikava i širu situaciju u društvu.

Menadžerka Svetske banke za transport za Evropu Karla Gonzalez Karvahal ukazala je na to da je u transportnim politikama sve važnija rodna komponenta i urbana mobilnost, koje menjaju način na koji razmišljamo o saobraćaju.

Srbija ide putem kojim je krenula i Evropa, shvata da transport nije rodno neutralan, a studija koja je urađena je prvi korak u tom pravcu, ocenila je ona i dodala da je posebno važno što je najavljeno da će nalazi studije o rodnoj ravnopravnosti u saobraćaju biti ugrađeni i u novu transportnu strategiju.

Gonzalez Karvahal je naglasila da će Svetska banka biti spremna da pruži svu podršku po ovom pitanju.

Šefica kancelarije UN Women za Srbiju Milana Rikanović rekla je da se rodna ravnopravnost mora posmatrati kao sastavna komponenta u svim sektorskim politikama, kako bi se obezbedila jednaka mogućnost korišćenja resursa i usluga u društvu, kao i pristup pravima i tržištima za žene i muškarce. 

Mihajlović je, odgovarajući na pitanja novinara pre otvaranja konferencije ukazala na to da se o nasilju nad ženama mora govoriti stalno, a ne samo kada se ono dogodi, jer je to jedini način da se kao društvo suprotstavimo ovom problemu.

Mi smo kao država uradili sve, doneli zakone koji su rigorozniji nego u drugim zemljama i koji se primenjuju, ali to nije dovoljno, istakla je ona i dodala da policija radi svoj posao, da su socijalne službe na boljem nivou u odnosu na ranije, ali da se mora nastaviti edukacija građana, u čemu mediji imaju važnu ulogu.

U prethodnih deset godina u porodičnom nasilju ubijeno je više od 300 žena, upozorila je Mihajlović i naglasila da je prijavljivanje nasilja veoma važno jer je to neretko jedini način da se sačuva život, da se o nasilju ne ćuti, nego da se ono prijavi.

Više  o studiji pročitajte ovde.

izvor: Vlada Srbije.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %