Cirkularna ekonomija prilika za razvoj lokalne zajednice

Primeri zelenih radnih mesta

0 0
Read Time:3 Minute, 47 Second

Zelena ekonomija obuhvata gotovo sve aspekte života i privrede i svaki novi biznis ili izrada biznis plana mora da u sebi sadrži komponetne koje se odnose na zaštitu životne sredine. Zbog toga je održivi razvoj od ključnog značaja, jer u sebi povezuje nepomirljivo ekonomiju i zaštitu životne sredine i društvene, odnosno socijalne komponetne. Cilj je da svi građani počnu da razmišljaju “ekološki” i shvate da mi drugu planetu nemamo. Evropske zemlje, SAD, kao i mnoge druge države širom sveta su daleko ispred Srbije kada se govori o otvaranju novih “zelenih” radnih mesta i kako bi išli u korak sa svetom, neophodno je da se i u Srbiji stvori društvo senzitivno na zaštitu životne sredine i generiše društvene promene koje doprinose poboljšanju uslova života.

Smatra se da su glavni pokretači zelene ekonomije  start-upovi, odnosno  ideje koje dolaze iz privatnog sektora, od malih privrednika sa skromnim početnim kapitalom.

Prema istraživanju u SAD-u „ekološka renesansa” u SAD vredna 25 milijardi dolara (godišnjeg prometa) i da se direktno zapošljava 126.000 ljudi, a indirektno još 95.000 radnih mesta.

Na sajtu ekosistem market se navodi da  je EOSTAR odabrao osam start-upova koji nagrađeni su finansiranjen, intenzivnin programom mentorstva i obuke i pristup ECOSTAR-ovoj globalnoj mreži investitora i mentora.

1 Central Park Bees (Tanzanija)

Central Park Bees Limited društveno je preduzeće koje partnerima sa malim poljoprivrednicima i pčelarima povećava prihode kroz održivo pčelarstvo pružajući im besplatnu obuku za pčelarstvo, kredite za opremu, usluge proširenja i zagarantovana tržišta koja nude konkurentne cene za med i pčelinji vosak koji proizvode.

izvor :http://www.centralparkbees.co.tz/

2 Crické (Velika Britanija)

Crické je startup prehrambene inovacije sa sedištem u Londonu koji proizvodi i prodaje ekološke i ukusne prehrambene proizvode na bazi insekata. Kombinuje tradicionalne mediteranske recepte sa prahom zrikavaca – odličnim izvorom belančevina, vitamina, minerala i vlakana.

Crické

3 Green Charcoal (Uganda)

Green Charcoal koristi odbačena jezgra palmi kako bi izvukao vrednost iz ovog inače izgubljenog resursa. Glavni proizvod dolazi od mlevenja ljuski od kojeg se proizvodi kaloričan briket. Takođe, u procesu proizvodnje nalazi se i odbačeni poljoprivredni otpad poput ljuski kafe, kukuruza i pirinča, od kojih se takođe pravi briket. Ostaci orašastih plodova se melju kako bi se dobile hladno ceđene biljne masti i „kolač” od palminih koštica. Ova firma rešava mnoge probleme svojim „zelenim” pristupom poslovanju, ali glavni fokus je na rešavanju problema nestašice goriva za lokalno stanovništvo.
4 iGreengo (Italija)

iGreengo je platforma za razmenu i poboljšanje otvorenih zelenih površina kroz saradnju s vlasnicima ovih prostora. iGreengo razume suštinske i individualne potrebe prirode i zelenih površina za širu javnost, nudeći nešto jedinstveno, uklanjajući haos nastao od lokalnih žarišta masovnog turizma. iGreengo predlaže iskustveni ili emotivni turizam u kojem se turisti mogu uroniti u prekrasna ekskluzivna mesta.

http://ww38.igreengo.co/

5 iNergy AgTech (Rumunija)

iNergy AgTech donosi prednosti održivosti i inovativne tehnologije do širokog nivoa, za pametne proizvođače, gradove i zajednice, čineći zdravu hranu i prirodu dostupnom i jeftinijom. Nudi vrednost kroz holistički pristup i kombinaciju proizvoda, omogućujući svima da preuzmu kontrolu i iskoriste svoje useve, staklenike. To znači veću produktivnost za uzgajivače, više zelenila i zdrave hrane u urbanim sredinama – a sve to sa manje ulaganja.

6OBRI Tanzanija (Tanzanija)

Modeliran iza koncepta zadružnih društvenih preduzeća, OBRI Tanzanija je kompanija za preradu jestivih ulja koja sarađuje sa uzgajivačima suncokreta u Tanzaniji kako bi proizvela i isporučila kvalitetna, jeftina ulja za kuvanje potrošačima u Africi uz očuvanje životne sredine.

7 Oxyn (SAD)

Oxyn je blockchain infrastruktura (baza podataka koja se ne nalazi na jednom mestu, već je čine manje baze – blokovi, koje su međusobno digitalno povezani) i kripto valuta vođena ekološkim podsticajima koji se mogu koristiti u svakodnevnom životu. Nudi brzu, sigurnu i niskoenergetsku blockchain tehnologiju koja joj omogućava upravljanje plaćanjem između poduzeća, svesnih potrošača i ekoloških organizacija.

8 Sintala dizajn (Španija)

Sintala Design stvara proizvode od punog drveta bez seče stabala.Kompanija radi sa drvetom koje je sakupljeno od oborenog drveća, obrezivanja i ostataka drugih proizvodnih procesa.

 

Ovo su primeti kako cirkularna ekonomima može da se primeni u lokalnoj zajednici.

 

izvor:  Ecosystem Marketplace

 

Projekat „Cirkularna ekonomija – prilika za razvoj lokalne zajednice“ se realizuje uz podršku grada Pančevo – Sekreterijata za zaštitu životne sredine.
Za sadržaj priloga i članaka odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove lokalne samouprave Pančeva.

grad Pančevo

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %