Ekologija

Još jedan slučaj trovanja ptica u Bačkoj Topoli

0 0
Read Time:3 Minute, 10 Second

Juče je zabeležen još jedan slučaj trovanja ptica na severu Bačke. U  ataru naselja Mali Beograd kod  Bačke Topole, ekološki aktivisti iz  ARCUS Ecological Association – Bačka Topola  na poziv opštinske inspekcije izašli su na teren i pronašli dva mrtva mišara sa vidljivim znakovima trovanja i pored njih šest mamaca za koje se sumnja da su izvor trovanja.

Akoš Harkai iz ARCUS-a kaže da su ga pozvali predstavnici opštinske inspekcije i zajedno smo otišli na teren.

Opštinske inspektore obavestio je komšija sa susedne parcele koji je primetio mrtve ptice. Odmah smo otišli na teren zajedno  sa inspekcijom i mogu da kažem da je ovo nezabeležen slučaj trovanja u Bačkoj Topoli. Bilo je šest mamaca, a otrov je bio beli prah, a ne furadan. Do sada smo imali slučajeve da pored otrovanih ptica  i životinja ima dva do tri mamca. Obaveštene su sve inspekcije i nadležni organi, a očekujemo da da analiza pokaže o kom je otrovu reč“, kaže za portal ecofeminizam.com Akoš Harkai iz ARCUS-a .

Da se podsetimo, 21.maja ove godine isto tako u okolini Bačke Topole, na njivi u selu Novo Orahovo pronađeno je deset mrtvih ptica, među njima i zaštićene vrste. Tada je vanredni inspekcijski nalog obavila Pokrajinska inspekcija zaštite životne sredine uz podršku Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i otkriveno je da su među otrovanim vrstama i  dve eje močvarice, a to je strogo zaštićena vrsta, četiri gačca i jedna svraka, koje su takođe zaštićene vrste, te tri domaća goluba.

Ako uzmete u obzir da je prvo organizovano trovanje divljih životinja u Srbiji bilo krajem 19. veka onda budite svesni da se suočavamo sa izuzetno lošom praksom koja je duboko ukorenjena u našu tradiciju da kad nam neka divlja životinja smeta mi je otrujemo“, kaže Milica Mišković, koordinatorka projekta oporavka populacije orla krstaša.

ARHIVA Foto preuzet: http://www.sattelevizija.com/vesti/jedna_vest/najgore_trovanje_ptica_grabljivica_i_sakala_nadomak_smedereva_1722185254

Prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poslednjih 20 godina širom Srbije zabeleženo 250 slučajeva trovanja divljih ptica. Trovanje je bilo uzrok stradanja gotovo 2.100 jedinki raznih vrsta ptica, od čega je pronađeno 220 mišara, 98 orlova belorepana, 16 beloglavih supova i 24 ždrala.

Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije 11.septembra na događaju “Protivotrov” istakao da će se potruditi da se promeni svesti i ponašanja pojedinaca koji nanose veliku štetu prirodi.

 Ne možemo da ćutimo dok oko nas pojedinci bacaju zatrovane mamce furadanom čija doza od 0,5 mg može da usmrti 21 čoveka, a za to vreme državne institucije ne mogu da se dogovore u čijoj nadležnosti je ovaj problem. Sve upućuje na to da se nalazimo u ozbiljnom problemu“, dodaje Ružić.

Od 1975. godine trovanje grabljivaca je zakonski zabranjeno, međutim, tradicija korišćenja otrova u rešavanju sukoba sa divljim životinjama još nije iskorenjena. U današnje vreme glavni razlog za postavljanje zatrovanih mamaca je i dalje sukob sa grabljivcima poput vuka, lisice i šakala, a u poslednje vreme otrovni mamci su sve češće namenjeni napuštenim i vlasničkim psima. Zatrovani mamci se koriste podjednako i u gradskim kao i u seoskim sredinama i to zabrinjava, jer je postavljanje otrova na javnim površinama ne samo zločin protiv prirode, već i zločin protiv javnog zdravlja, navode u Društvu za zaštitu ptica.

 

Kako pomoći?

Bez odlaganja prijavite svaki zločin nad divljim pticama našem timu.

Izbegavajte proizvode koji potiču od divljih ptica (preparirane jedinke, perje, jaja, ostale delove tela).

Birajte ljubimce iz registrovanih odgajivačnica i jedinke koje su obeležene zatvorenim metalnim prstenovima.

Informišite se i podelite informacije među prijateljima.

Pomozite nam da bolje zaštitimo divlje ptice i podržite naše zajedničke aktivnosti.

 

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

 

#ARCUS #DZPPS #BPSSS #BirdLife #AF4 #VCF #BAPP #PannonEagle #LIFE

 

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %