Feminizam

Projekat: „Ženske arhive“

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

U ponedeljak 7.oktobra 2019.godine u 13 sati u maloj sali IDN-a na III spratu predstaviće se projekat “Ženske arhive”.  Predavačice su dr Monika Rudaś-Grodzka, dr Katarzyna Nadana-Sokołowska i dr Emilia Kolinko iz Poljske Akademije nauka koje predstaviti istraživanje  „Ženske arhive“ koje se realizuje od  2013. godine na Institutu Književna istraživanja Poljske akademije nauka pod vođstvom prof. Monika Rudas-Grodzka. Projekat se realizuje u okviru granta Nacionalnog programa za razvoj humanističkih nauka Ministarstva nauke i visokog obrazovanja. Cilj projekta je da se napravi baza podataka podataka i digitalizuju arhive neobjavljenih rukopisa  koje su napisale Poljakinje u periodu od  od šesnaestog veka do danas.

 Baza podataka koja je rezultat  projekta sadrži ženske rukopise koji se pronalaze na osnovu istraživanja u raznim arhivima u savremenoj Poljskoj i drugim evropskim zemlje, sa posebnim naglaskom na područja povezana sa poljskom kulturom na njenim nekadašnjim (delovi Litvanije, Ukrajine, Belorusije i Rusije).Rukopisi u internetskom katalogu indeksiraju se prema kriterijima neophodnim za buduće analize njihovog sadržaja, kao što su autorstvo, mesto i vreme nastanka, književni žanr, kao i niz ključnih reči koje prvenstveno potiču iz rodnih studija i povezane su sa sličnim disciplinama, kao što su etnologija,  antropologija, sociologija, istorija, politologija,pedagogija…. Katalog može da posluži kao osnova za digitalnu arhivu koja je dostupna svima naučnicima koji izučavaju rodne studije, sa akcentom na proučavanje ženske književnosti  iz raznih istorijskih perioda”, između ostalog se navodi u apstraktu pomenutog istraživanja.

 

izvor: IDN

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %