Ekologija

U Rusiji od 1. oktobra na terasama i balkonima zabranjeno pušenje

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second
U Rusiji će od 1. oktobra na privatnim balkonima i terasama biti zabranjeno paliti sveće, praviti roštilj i pušiti, u okviru mera borbe protiv požara, navodi na portalu Beta.
Rusko Ministarstvo za vanedne situacije je saopštilo da je ododbrilo zabranu koja od 1. oktobra važi na balkonima stambenih zgrada i hotela u skladu s ukazom koji je prošle nedelje potpisao premijer Dmitrij Medvedev.
Ministarstvo je navelo da se zabrana odnosi ne samo na otvorenu vatru na balkonima, već je zabranjeno i pušenje na tim mestima.

„Ta mera treba da omogući jačanje kulture bezbednosti“, piše u saopštenju i dodaje se da je oko 60 odsto požara na balkonima izazvala neugašena cigareta. 

Ukoliko dodje do požara usled kršenja zabrane, kazne će biti od 3.000 do 5.000 rubalja (od 40 do 70 evra), a moguća je i sudsko gonjenje.

Mnogi balkoni u Rusiji, posebno u zgradama iz sovjetske ere, su zatvoreni i služe više kao ostave za kućne stvari.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov pozdravio je novu meru ocenivši da će „spasti živote“ i dodao da se pušači oko predsednika Vladimira Putina „mogu nabrojati na prste“.

Požari izazvanim slučajno su česti u Rusiji. U proleće 2018. godine u požaru u jednom tržnom centru u gradu Kemerovo u Sibiru je poginulo 60 ljudi.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %