Ekologija

Svaki dan na planeti izumre  od 50 do 150 životinjskih vrsta

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Svaki dan na planeti izumre  od 50 do 150 životinjskih vrsta, tvrde predstavici raznih svetskih organizacija za zaštitu životinja. Danas, 4.oktobra kada se obeležava Svetski Dan zaštite životinja prilika je da se podsetimo da u proteklih 100 godina izgubljenu su mnoge životinjske vrste i to uglavnom delovanjem čoveka. Tokom godine životinje budu ubijane zbog hrane, u lovu, progonjene zbog trofeja i stradaju na istraživanjima, budu mučene, zarobljene, radi zabave drže ih u cirkusima….. Pre navodima Blica “milijarde riba ugine u mukama kada su uhvaćene u mrežu ili na palubama brodova, na udicama ili probijene harpunima, kao i brojni morski sisavci i morski psi.”

Ujedinjene nacije su 1977.godine  Opštom deklaracijom UN o zaštiti životinja  zatražili poštovanje  za životinje „kao što je poštovanje čoveka za čoveka“ i zabrana svih zabava u kojima su životinje izložene maltretiranju i ubijanju.

Inače, ideju o Svetskom danu zaštite životinja pokrenuo je prvi put nemački pisac i izdavač časopisa “Čovek i pas” Henrih Zimerman.  Prvi put Svetski dan zaštite životinja je obeležen 24. marta 1925. u Berlinu, a četiri godine kasnije obeležen je  4. oktobra 1929. godine. Od tada je ovaj dan posvećen zaštiti životinja. Prvobitno je sledio samo u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i Čehoslovačka, da bi maja 1931.godine  na Kongresu svetskih organizacija za zaštitu životinja u Firenci Italija, njegov predlog da se 4. oktobra održi Svetski  dan zaštite životinja, jednoglasno je prihvaćen.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %