Uto. avg 9th, 2022

Barske kornjače koje se nalaze u Vojvodini spadaju u veoma ugrožene životinjske vrste. Nijihova rehabilitacija bila bi smeštanje u Prihvatilišta za sitne i divlje životinje na Paliću, koje se nalazi u okviru Zoološkog vrta. Barske kornjače su ugrožene zbog nestanka staništa, uticaja saobraćaja, kao i uticaja poljoprivrede. Zbog brzog smanjivanja brojnosti populacija, barske kornjače uživaju zaštitu na međunarodnom i nacionalnom nivou. U Srbiji su strogo zaštićene.

foto: pannon.rtv

Njihovom zaštitom bavi se Ekološko društvo „Arkus“ iz Bačke Topole čiji članovi upozoravaju da su putevi pored reka i jezera opasni su za barske kornjače, kao i druge vrste divljih životinja, jer često vozači voze prebrzo i ne obračaju pažnju da li ima sitnih divljih životinja na putu.

foto: pannon.rtv

Endre Lenard član Ekološkog društva „Arkus“ kaže da su nedaleko od Malog Iđoša pronašli i pružili joj neophodnu pomoć, navodi se na sajtu panon.rtv.

Lenard objašnjava da barske kornjače tokom marta traže mesto za polaganje jaja i onda nastaju problemi, jer uglavnom pored reka i jezera nalaze se saobraćajnice i na žalost, često budu pregažene.

foto: pannon.rtv

Barska kornjača je u srednoj Evropi jedina vrsta kornjače koja živi u prirodi. Ima taman oklop, a obeležje su joj žute tačke na gornjem delu leđa, glave i vrata. Ukoliko pronađete kornjaču u prirodi najbolje bi bilo da kontaktirate Zoološki vrt na Paliću koji ima Prihvatilište za divlje životinje ili da se obratite članovima Ekološko društvo „Arkus“ iz Bačke Topole.

foto: pannon.rtv

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.