Pre sto godina, tačnije 14.decembra 1918.godine na izborima u Velikoj Britaniji prvi put su glasale žene i priliku da se kandiduju za poslanice za Parlament.

Prva žena poslanica bila je irska nacionalistkinja grofica Constance Georgine Markievicz, koja nije mogla da zauzme svoje mesto u Parlamentu budući da je bila u zatvoru, piše nationalgeographic.rs.

Fotot: http://lissadellhouse.com/countess-markievicz/

Pored toga, bila je prva žena ministar u svetu I to izabrana je za ministarku rada od 1919. do 1922.

Inače, ovo su bili i prvi izbori na kojima su mogli da glasaju i svi muškarci stariji od 21 godine, dok su glasale samo žene starije od 30 godina.

Kako Vikipedija navodi bila je šifražetkinja i socijalistkinja. Markiević se 1908.godine aktivno uključila u nacionalističku politiku u Irskoj I priključuje se Sinn Feinu i Inghinidhe na hÉireannu revolucionarnom ženskom pokretu koji je osnovala glumica i aktivistica Maud Gonne. S kojom je nastupila u nekoliko predstava u novoosnovanom kazalištu Abbey, instituciji koja je igrala važnu ulogu u usponu kulturnog nacionalizma, navodi se na Vikipediji.

Foto: http://lissadellhouse.com/countess-markievicz/

Učestvovala je u mnogim protestima i aktivnostima zbog čega je I nekoliko puta bila u zatvoru.


By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.