Feminizam

Elena Ferante-naša genijalna prijateljica

0 0
Read Time:3 Minute, 53 Second

Ovogodišnja manifestacija Jedna knjiga – jedan grad, u organizaciji Gradske biblioteke Pančevo, održaće se od 20. do 23. novembra i biće posvećena Napuljskoj tetralogiji Elene Ferante, jedne od sto najuticajnijih osoba na svetu po izboru magazina “Time”. U okviru programa “Elena Ferante – naša genijalna prijateljica”, koji će se održati u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo govoriće Nađa Bobičić, Jelena Lalatović, Nađa Duhaček, Minja Bogavac, Marija Ratković, Milica Laufer Dubravka Đurić, Vladislava Gordić Petković i mnoge druge. Program se sastoji od glavnog i pratećeg dela, a ulaz na sve sadržaje je besplatan.

U utorak, 20. novembra u 19 časova, program će svečano otvoriti gospođa Paola Kordone, ataše Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, i gospodin Nemanja Rotar, član Gradskog veća Grada Pančeva, zadužen za kulturu i omladinu. U okviru programa prve večeri manifestacije pod nazivom Književni fenomen: Elena Ferante, učestvuju Ivan Bevc, direktor izdavačke kuće Booka, i Nađa Bobičić, književna kritičarka. Učesnici će govoriti o suštini tajnovitosti Elene Ferante, o razlozima zbog kojih je njen književni opus važan, o načinu na koji Ferante posmatra svoje junakinje, i sličnim temama. Urednica i moderatorka programa prve večeri je Dragana Mladenović, pesnikinja.

Druge večeri manifestacije, u sredu, 21. novembra u 19 časova, pod nazivom Feminizam u delima Elene Ferante biće reči o žensko – ženskim odnosima, odnosu majke i ćerke, smenjivanju rivalstva i solidarnosti u odnosu između prijateljica, kao i o specifičnostima ženskog iskustva u vezi sa ograničenjima patrijarhalne porodice i muškim nasiljem. Učesnice druge večeri manifestacije su Jelena Lalatović, književna kritičarka i Nađa Duhaček, predavačica Centra za ženske studije, a urednica i moderatorka programa je Jovana Svirac, pesnikinja.

Program treće večeri manifestacije pod nazivom Srpska ženska književnost: feminizam i kanon, koji će se održati u četvrtak, 22. novembra u 19 časova, biće posvećen analizi kanona savremene srpske ženske književnosti, koja nastoji da prekine usmerenost književnog kanona na stvaralaštvo muških pisaca i da ga izmeni tako što će preispitati granice definicija istorije i identiteta. O toj temi govoriće Dubravka Đurić, feministička pesnikinja i teoretičarka, i Vladislava Gordić Petković, književna teoretičarka i kritičarka. Jasmina Topić, književnica, je urednica i moderatorka programa treće večeri.

Četvrto veče manifestacije, petak, 23. novembar u 19 časova, koje nosi naziv Žena kao simbol borbe za društvene promene u delima Elene Ferante, na simboličan način povezuje pedesetogodišnjicu od Studentskih demonstracija 1968. u Jugoslaviji sa sličnim procesima opisanim u jednom od romana Napuljske tetralogije. Kakva je uloga žene u pokretanju/podržavanju političkih i ekonomskih promena (u svetu, Italiji, Ex Ju, Srbiji)? Učesnice završne večeri manifestacije su Minja Bogavac, dramaturškinja, Marija Ratković, novinarka, i Milica Laufer, osnivačica i glavna urednica MILICA magazina. Urednica i moderatorka programa je Jovana Gligorijević, urednica nedeljnika “Vreme”.

U okviru pratećeg programa, u subotu, 17. novembra u 16 časova održaće se Ženski dan Pančevo – Mapiranje emocija u telu, koji organizuje Ženska mirovna grupa Pančevo – ŽMIG. Program će voditi Jelena Memet, aktivistkinja Alternativnog centra za devojke. U sredu, 21. novembra u 19 časova, održaće se Javna akcija u okviru projekta Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilje – feministički pristup obrazovanju, koju organizuju Ženska mirovna grupa Pančevo – ŽMIG i Autonomni ženski centar. Program Furam feminizam – promocija istoimenog priručnika Kreativnog centra, održaće se u četvrtak, 22. novembra u 12 časova. Učestvuju: Ana Pejović, koautorka i Marijana Kraker, aktivistkinja Udruženja FemPlatz iz Pančeva. Moderatorka programa je Mima Gavrilov, istoričarka umetnosti.

Program:

Utorak, 20. novembar u 19.00

Književni fenomen: Elena Ferante

Učestvuju: Ivan Bevc, direktor izdavačke kuće Booka, i Nađa Bobičić, književna kritičarka

Urednica i moderatorka programa: Dragana Mladenović, pesnikinja

Sreda, 21. novembar u 19.00

Feminizam u delima Elene Ferante

Učestvuju: Jelena Lalatović, književna kritičarka, i Nađa Duhaček, predavačica Centra za ženske studije

Urednica i moderatorka programa: Jovana Svirac, pesnikinja

Četvrtak, 22. novembar u 19.00

Srpska ženska književnost: feminizam i kanon

Učestvuju: Dubravka Đurić, feministička pesnikinja i teoretičarka, i Vladislava Gordić Petković, književna teoretičarka i kritičarka

Urednica i moderatorka programa: Jasmina Topić, književnica

Petak, 23. novembar u 19.00

Žena kao simbol borbe za društvene promene u delima Elene Ferante

Učestvuju: Minja Bogavac, dramaturškinja, Marija Ratković, novinarka i Milica Laufer, osnivačica i urednica MILICA magazina

Urednica i moderatorka programa: Jovana Gligorijević, urednica nedeljnika Vreme

Prateći program:

Subota, 17. novembar u 15.00

Ženski dan Pančevo – Mapiranje emocija u telu

Voditeljka programa: Jelena Memet, aktivistkinja Alternativnog centra za devojke

Organizuje: Ženska mirovna grupa Pančevo – ŽMIG

Sreda, 21. novembar u 19.00

Javna akcija u okviru projekta Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilje – feministički pristup obrazovanju

Organizuju: Ženska mirovna grupa Pančevo – ŽMIG i Autonomni ženski centar

Četvrtak, 22. novembar u 12.00

Furam feminizam – promocija istoimenog priručnika Kreativnog centra

Učestvuju: Ana Pejović, koautorka, i Marijana Kraker, aktivistkinja Udruženja FemPlatz iz Pančeva

Moderatorka programa: Mima Gavrilov, istoričarka umetnosti

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %