Uto. avg 9th, 2022

Prve žene ratnici spominju se u Kini i Japanu još sa početka nove ere. U zemljama koje se smatraju kolevkama borilačkih sportova žene su bile primorane da nauče da se odbrane, kada su muškarci bili u ratu. Danas, možda nam muškarci nisu u ratnom pohodu, ali devojke I žene su svakodnevno na meti nasilnika, koji u želji da im otmu lančić, tašnu ili da ih napadnu I povrede, zbog toga u poslednje vreme, sve je više Subotičanki koje žele da nauče da se odbrane.

Subotičanka, Jasmina Nađ internacionalna šampionka u profi boksu za 2018.godine kada je i osvojila pojas, vice šampionka MMA, šampionka Srbije K1. Tokom protekle decenije koliko trenira boks I kik boks, kaže da je osvajala mnoge kupove, medalje, a da se poslednih pet godina bavi profesionalnim boksom.

Kada sam počela da treniram htela sam da doteram liniju. Nisam mislila da ću da budem takmičarka, a kamoli da ću da budem profesionalna bokserka.U februaru ove godine osvojila sam belgijski pojas. Treba puno odricanja, svakodnevno trenirati, ali rezultati ukoliko ste uporni I disciplinovani ne izostanu. Bez obzira da li želite da doterate liniju ili da poboljšate kondiciju sa upornošću I korigovanom ishranom sve postižete”, kaže Jasmina Nađ, bokserka iz Ultimat fajter kluba „Spartak“ iz Subotice.

U subotičkom Ultimat fajter kluba „Spartak” kažu da ovaj sport podjednako treniraju žene i muškarci.

Kik boks je postao veoma popularan kod Subotičanki tako da većina klubova nudi programe sa različitim borilačkim sportovima.U subotičkom Ultimat fajter klubu „Spartak” kažu da ovaj sport podjednako treniraju žene i muškarci. Jedan od trenera, Ultimat fajter kluba „Spartak“ Predrag Paklar objašnjava da su žene, ali I devojčice zainteresovane da treniraju, a razlozi su različiti.

Klub postoji oko 15 godina i ima veliki broj članova.

Žene I devojčice uglavnom se odlučuju da treniraju radi kondicije, snage svoje i samoodbrane. Svedoci smo da ima sve više pljački I napada I verovatno žele da nauče da se odbrane. Devojke da bi stekle jedno samopouzdanje dolaze kod nas i redovno treniraju. Posvećujemo im više pažnje zbog samodbrane. Klub postoji oko 15 godina i ima veliki broj članova. Kod nas treniraju muškarci I žene različite starosne dobi”, rekao je Predrag Paklar, trener, Ultimat fajter kluba „Spartak“.

Takmičari kluba se takmiče u tri discipline kik boks, MMA, Kung fu Sanda. U poslednje vreme takmičari i takmičarke pomenutog kluba osvajaju zavidne rezultate. Trenutno Jasmina Nađ I Kristina Nađ Varga se takmiče od žena u disciplinama kik boks i Kung fu Sandra.

Kristina Nađ Varga, bokserka.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.