Energetika

IZGUBLJENA DECENIJA U OBNOVLJIVOM SEKTORU EU

0 0
Read Time:2 Minute, 30 Second

Troškovi proizvodnje struje iz obnovljivh izvora energije pašće na novi minimum širom sveta, prognozira Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA). Međutim, najveći deo očekivanog rasta proizvodnje solarne i vetroenergije biće zabeležen van Evrope jer se politike EU u toj oblasti ne razvijaju, upozoravaju zakonodavci i predstavnici industrije EU.

Cena proizvodnje energije iz vetra na kopnu smanjena je za oko četvrtinu od 2010. pri čemu je cena struje iz fotonaponskih panela pala za 73%, pokazala je nova analiza troškova koju je uradila Agencija.

Do 2019. najbolji solarni i vetroprojekti isporučivaće struju za tri centa po kilovat satu (kWh) ili još jevtinije prema u proseku 6-10 centi sada, navela je IRENA. Proizvodnja iz fosilnog goriva trenutno košta 5-17 centi po kWh i obnovljiva energija je konkurentnija nego ikad.

Prelazak na obnovljive za novu proizvodnju energije nije samo ekološka odluka nego i ekonomski pametna odluka”, istakao je generalni direktor Agencije Adnan Amin.

Izveštaj je predstavljen u Abu Dabiju 13. januara, prvog dana rada Osme skupštine IRENA i samo par dana pre glasanja u Evropskom parlamentu o izmenama direktive o obnovljivoj energiji 17. januara.

Evroposlanici su prethodno podržali da udeo obnovljive energije do 2030. bude 30% prema 27% koliko su šefovi država i vlada podržali 2014. Od tada su troškovi proizvodnje obnovljive energije znatno smanjeni, pa je cilj od 27% zastareo.

Čak je i Evropska komisija priznala da je cilj od 30% obnovljive energije moguće ostvariti i da su troškovi za to isti u svim članicama EU.

Izgubljena dekada

Kritičari kažu da cilj od 27% podrazumeva uobičajeni tempo, čak i “izgubljenu deceniju” za razvoj obnovljive energije u Evropi.

Pitanje je jednostavno – da li će Parlament spasti klimatski i ekološki integritet EU?”, kaže evroposlanik Zelenih, Luksemburžanin Klod Turmes (Claude). On je “vodio” poziciju EP o predloženoj EU regulativi o upravljanju Energetskom unijom.

Evropa u suštini organizuje izgubljenu dekadu” za politiku borbe protiv klimatskih promena i obnovljivu energiju u narednoj deceniji, do 2030, rekao je Turmes.

Njegova upozorenja ponovilo je i udruženje VindJurop (WindEurope).

Evropa ima snažnu industriju obnovljive energije. Ali na njenoj globalnoj konkurentnosti treba da se radi”, rekao je direktor VindJuropa Džajls Dikson (Giles Dickson).

Da bi održala smanjenje troškova i ostala na čelu u tehnološkom razvoju, potrebno je snažno domaće evropsko tržište. Bez toga neće biti interesovanja za ulaganja u našu prerađivačku industriju u Evropi i neće biti radnih mesta”, upozorio je Dikson.

Prema VindJuropu, “ključni sastojak” potreban da evropska industrija obnovljivih izvora ostane konkurentna “jeste da se cilj za obnovljivu energiju u EU poveća na 35% do 2030. godine”, u skladu sa zahtevima Evropskog parlamenta. Dikson dodaje da je u dvadesetim godinama 21. veka potrebno i zadržati tempo razvoja obnovljivih kapaciteta, kao što je predložila Komisija.

U sektoru obnovljive energije u poslednje vreme su srušeni brojni rekordi – u Britaniji je taj sektor dao više struje nego fosilna goriva u 2017, prvi put je obnovljiva energija pokrila 100% nemačke potrošnje u jednom danu a snaga vetra je obezbedila 43% energije u Danskoj u 2017.

Izvor: EURACTIV.com
Foto: Pixabay.com

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %