Ekologija

Isplaćena dugovanja reciklerima

0 0
Read Time:2 Minute, 26 Second

Ministarstvo životne sredine isplatilo je dug reciklerima u iznosu od 450 miliona dinara za prerađeni otpad iz 2015. godine.

Ovo je značajan pomak u odnosu prema nama, ali i signal reciklažnoj industriji da imaju partnera i sagovornika u ministru Trivanu i Ministarstvu koje vodi. Na ovaj način uspećemo finansijski da zatvorimo ovu kalendarsku godinu i započnemo predviđanje sledeće. Nakon ovog dana vidimo mogućnost razvoja, stvaranje zelenih radnih mesta i zapošljavanju 100 novih radnika već u februaru sledeće godine“, rekao je Nikola Egić iz Udruženja reciklera Srbije i dodao da su operateri preradili ukupno prošle godine preko 60 miliona kilograma opasnog otpada, ali da je to daleko ispod kapaciteta kojima raspolažu.

Egić iz Udruženja je naglasio da Srbija ima dovoljno reciklažnih kapaciteta da bude centar reciklažne industrije u regionu.

Ono što je važno da se omogući stabilan izvor finansiranja i poveća naplata po principu „zagađivač plaća“, kako bi se i brže punio Zeleni fond i omogućilo predvidljivo finansiranje za sve učesnike u ovoj grani.

Ono što je važno da se omogući stabilan izvor finansiranja i poveća naplata po principu „zagađivač plaća“, kako bi se i brže punio Zeleni fond i omogućilo predvidljivo finansiranje za sve učesnike u ovoj grani.

Prema podacima Udruženja reciklera Srbije ove godine je od te takse prikupljeno oko 10 milijardi dinara, što je 20% više u odnosu na prethodnu godinu.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan potpisao je ugovore sa predstavnicima reciklažne industrije, na osnovu čega će ovom sektoru do kraja godine biti isplaćena podsticajna sredstva. Time je ispunjena najava ministra Trivana data na sastanku sa reciklerima održanom početkom ovog meseca da će im biti isplaćena zaostala sredstva, i time podržana stabilnost njihovog poslovanja.

Na sastanku sa predstavnicima reciklažne industrije ministar Trivan je istakao da su oni značajan partner u naporima da se u Srbiji razvije cirkularna ekonomija, odnosno da se održivim upravljanjem otpadom ojača zelena ekonomija i ukupan privredni rast zemlje.

Želim da mi pomognete da očistimo Srbiju. U tim poslovima za nas je izuzetno značajan vaš rad, i zato vam stojimo na raspolaganju, da nam ukažete na problem sa kojima se susrećete i da pomognemo u njihovom rešavanju“ rekao je ministar, i dodao da je Ministarstvo izrazilo punu spremnost za saradnju sa reciklerima, ali da zauzvrat očekuje jednaku korektnost i otvorenost.

Samo dvosmerna ulica je dobra ulica“, istakao je Trivan.

Ove godine je od te takse prikupljeno oko 10 milijardi dinara, što je 20% više u odnosu na prethodnu godinu.

Dodela podsticajnih sredstava od vitalnog je značaja za zaštitu životne sredine jer podstiče pravilno zbrinjavanje posebnih tokova otpada, ali ujedno doprinosi stabilnijem poslovanju i očuvanju radnih mesta u reciklažnoj industriji.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine nastaviće sa unapređivanjem saradnje i podsticanjem rada preduzeća u reciklažnoj industriji, kako bi uspostavili sistem održivog upravljanja posebnim tokovima otpada“, zaključio je ministar Goran Trivan u susretu sa reciklerima.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %