Žene ispred svog vremena

Dobrotvorne Zadruge Srpkinja bile su prosvetna i humanitarna udruženja

0 0
Read Time:2 Minute, 15 Second

Feminističko nasljeđe u Vojvodini zasniva se na individualnom radu i zalaganju borkinja za ženska prava, gde pored obrazovanja žene su bile angažovane I u društveno-političkom radu.Među poslanicima Velike narodne skupštine Banata, Bačke i Baranje, koja je izglasala prisjedinjenje Kraljevini Srbiji bilo je sedam žena: Milica Tomić iz Novog Sada, Mara K. Jovanović iz Pančeva, Katica Rajčić, Olga Stanković, Anastazija Manojlović,Mara Malagurski I Manda Sudarević, sve iz Subotice.

Dobrotvorne Zadruge Srpkinja bile su prosvetna i humanitarna udruženja srpskih žena u Austro-Ugarskoj.Na prostoru današnje Vojvodine, još i pre stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine postojale su ženske humanitarne, verske, i druge organizacije koje su imale striktnu podelu po verskoj nacionalnoj osnovi. Dobrotvorna zadruga Srpkinja u Subotici osnovana je 1878.godine. Jedna od počasnih članica Zadruge bila je Olga Stanković, dok je jedna od utemeljivačica sa uplatom od 1000 tadašnjih dinara, bila Anastazija Manojlović.

Anastazija Manojlović jedna od sedam žena delegata 25.11.1918.godine.

Dobrotvorna zadruga Srpkinja u Subotici bila je humanitarna organizacija, tačnije jedna od prvih ženskih udruženja sa ciljem da da stipendiraju i pomažu devojčice koji su lošijeg materijalnog stanja i nisu bile u prilici da se školuju.

U Izveštaju o radu Dobrotvorne zadruge Srpkinja u Subotici od njenog osnivanja pa do 1938.godine se navodi da je Bajšanska Marija Vojnićka Tošinica poslala prilog od 50 forinti i da joj je iskazana zahvalnost.

U Izveštaju se navodi i da:

13 novembra 1918.godine čim je ušla Srpska vojska u Suboticu ova je Zadruga udružena sa Bunjevačkom Dobrotvornom Zadrugom Žena-uredila bolnicu za vojnike,snabdela je sa 200 kreveta i za sve njih: slamarice, ćebeta, perjane jastuke, veš za postelje i za vojnike; nabavljeno je za bolnicu posuđe i namirnice u velikoj količini.8 meseci Zadruga je vodila brigu za hranu bolesnika i ranjenih vojnika sa sredstvima iz svoje kase I od prikupljenih priloga u građanstvu”, navodi se u Izveštaju.

Na svečanom prijemu, kojima je predstavnicima srpske vojske priređenje prijem i tadašnja potpredsednica Zadruge Anastazija Manojlović predala je potpukovniku Anti Živuloviću veliki buket cveća, u ime Zadruge kao svoj prvi pozdrav Oslobodilaćkoj vojsci, piše između ostalog u Izveštaju.

Zadruga je 1935.godine smestila u devojački dom Marije Vojnić Tošinice Milicu i Dragicu Ristić koje su izučavale zanat. Zadruga je pomagala I njihovo izdržavanje iz društvene blagajne i prilozima pretsednice I nekoliko upravnih članica sa 400 dinara mesečno.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Žene koje su bile  ispred svoj vremena“,  koji je realizovan uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Ministarstva za kulturu i informisanje.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %