Aktuelno

Humanitarni serijal: Naše imanje

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Prvi put u Srbiji realizovan je humanitarni serijal u oblasti poljoprivrede pod nazivom „Naše imanje“ u kom je učestvovalo šest porodica koje su od ovog projekta profitirale ukupno 81.000 evra. Učesnicima koji dolaze iz šest različitih sela u Srbiji (Radenković, Adaševci, Alibunar, Beljevac, Nenadić, Srp. Miletić) je na po jednom hektaru njihove zemlje besplatno posejana intenzivna kultura od koje su prihodi višestruko veći nego što je to slučaj kod ratarskih koje su najzastupljenije u našoj zemlji.

Za svako od šest imanja urađena je analiza zemljišta, detaljan plan rada, priprema zemlje, kopanje bunara, postavljanje sistema za navodnjavanje, setva uz najkvalitetnije sorte i savremenu mehanizaciju, pravovremeni tretmani u vidu zaštite i adekvatne prihrane i konačno, ubiranje plodova i plasman robe na tržište.

«U poljoprivrednu proizvodnju u okviru serijala uloženo je 35.000 evra, u kopanje bunara dodatnih 10.000 evra što čini sumu od 45.000 evra. Porodice su od prodaje useva ukupno profitirale oko 36.000 evra odnosno više od 4.200.000 dinara i taj novac ostaje njima. Osim novca, ostaje dragoceno znanje koje im preneto, bunari koji su iskopani, pumpe za navodnjavanje i semenska roba koju mogu koristiti za narednu sezonu. Potrudili smo se da učesnike naučimo da rade bolje, kvalitetnije i modernije jer verujemo da je zemlja je najveća vrednost koju jedan narod poseduje i da ovako lepu zemlju treba da čuvamo, negujemo i da shvatimo da se od nje može živeti», istakla je Aleksandra Švonja, autor i producent serijala.

Naše imanje» je kolekcija od 12 epizoda koje će biti emitovane svake nedelje na prvom programu Radio Televizije Vojvodina.

«Naše imanje» je kolekcija od 12 epizoda koje će biti emitovane svake nedelje na prvom programu Radio Televizije Vojvodina (RTV1 – nedeljom od 11:30, repriza četvrtkom od 15:20), domaćin i voditelj serijala je poznati glumac Slobodan Boda Ninković, a muziku za serijal komponovao je poznati ženski bend The Frajle.

Serijal nastoji da promoviše važnost stalnog usavršavanja, kulturnu baštinu i mesta koja se u njemu pojavljuju, ali i da podstakne mlade da se vrate na selo i pokrenu sopstvenu proizvodnju.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %