U neko vreme ko zna kad, u nekom svetu ko zna gde, beše pčela malena, o njoj se priča još i sad , ja mislim da se mala pčela zvala Maja, mala bistra drska pčela Maja, Maja, svima draga Maja, sad nam priča život svoj…”- ovako je nekada počinjao čuveni crtani film “Pčelica Maja”.

Mnoge genaracije su volele da gledaju pčelicu, njene nestašluke  i  slušaju njene priče. Međutim, danas u svetu bezpoštedne ekonomije  i industrijalizacije preti nam izumiranje pčela i može da nam ostane samo sećanje na jedan crtani film.

Pre više od dve nedelje, u opštini Bačka Topola pčelari su pretpeli veliku štetu. Sve pčele su im uginule.

 

 

Pčelari tvrde da je ovo nezamćeni pomor pčela I da su analize pokazale da nije u pitanju bolest, nego da su pčele otrovana. Svi sumnjaju na insekticid ili herbicid „agro kvatro“, jer samo par dana pre, prema njihovim saznanjima, neko je pskao parcele u okolini koje su zakorovljenje I gde ima ambrozije.Procenjuje se da je uništeno oko 1.000 društva u Njegoševu, Pobedi, Gunarošu, Orahovu.

Ne znam stvarno šta da kažem. Tri godine se bavim pčelarstvom I imam 131 košnicu, hteo sam I da proširim pčelinjak. Međutim, sada mi je uništeno131 društvo I to ne samo izletnice, nego i mlade pčele, koje ni ne izlaze iz košnice. Šteta je sigurno između 20.000 i 30.000 evra”, kaže jedan od oštećenih pčelar Radomir Ivković.

Cena analize iznosi 150.000 dinara I to neće morati da plate pčelari nego će država pošto je reč o inspekcijom nadzoru.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je istakao da je Uprava za zaštitu bilja i veterine uzela uzorke iz pčelinjaka i zemljišta i ako se utvrdi da je uginuće posledica upotrebe nedozvoljene hemije, prema počiniocu ćemo postupati najdrastičnije, jer su pčele osnov života u prirodi.

Kuda nestaju pčele?

Međutim, problem nestajanja pčela primetili su prvo Amerikanci, pa Evropljani, Japan I Kina, zatim  zemlje u okruženju I sa problemom se suočava I naša zemlja. Mnoga istaživanja su rađena od strane priznatih svetskih stručnjaka, ali niko nije znao da odgovori na pitanje : “zašto pčele nestaju?!”. Jedan od uzroka je upotrebe pesticide u poljoprivredi, pa uticaj klimatskih promena, elektromagnetno zračenje mobilnih telefona i upotrebu genetski modifikovanih biljaka.
Pčele, pored svoje važnosti za ekosistem, imaju veliku ulogu u poljoprivredi, koja doslovno postoji zahvaljujući tome što je pčele održavaju u životu prenoseći polen useva.Pčele su veoma značajne za poljoprivredu, jer oprašuju useve I proizvode med.

pčelica Maja

Ukoliko se nešto ne preduzme mogla bi da se  I produbi ekonomska kriza. Računica je jasna ograničavanjem poljoprivrednih useva raste cena hrane. Nestajanjem pčela ne gube samo oni koji vole med, nego I mnogi poljoprivredni proizvođači.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.