Feminizam

Poklon majkama i bebama za dan grada

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Prošle godine je bilo pet beba koje su rođene za dan grada Subotica, a ove godine Dragana Gojković i Nemanja Maravić rođeni su na rođendan Panonske dame. U Subotici, sada je već tradicija da gradonačelnik, da poklon novim sugrađanima koji su došli na svet 1.septembra na Dan grada. Ovu novinu subotička lokalna samouprava uvela je 2016.godine, kada je za gradonačelnika izabran Bogdan Laban, a u skladu sa rodnim budžetiranjem.

U okviru novine koju je subotička lokalna samouprava uvela prošle godine – a koja, kao što smo i obećali, sada postaje praksa – danas sam došao da posetim bebe rođene na Dan grada, da njihovim majkama čestitam na prinovama i uručim im poklon kartice, odnosno vaučere, u vrednosti od po 40.000 dinara. Zahvaljujem se što ste svi danas sa nama ovde da u okviru proslave Dana grada obeležimo ono što je najbitnije, odnosno obilazak porodilišta Opšte bolnice u Subotici, gde smo za Dan grada dobili devojčicu i dečaka i radujemo se tome.

Lokalna samouprava pomaže i na druge načine, preko programa vantelesne oplodnje, pomoć za prvo dete i druge programe. To ćemo nastaviti, i raduje nas podatak da za prvih osam meseci 892 bebe, a za isti period 2017. godine broj novorođenih beba porastao je na 1022, dakle – čak 130 beba više. Taj podatak raduje, jer u celoj Subotici pada natalitet, a mi imamo podatak da u poslednjih godinu dana u Subotici raste. Pokušavaćemo da zajedno sa pokrajinskom i republičkom vladom, da kroz neke mere pomognemo našim sugrađankama”, rekao je nakon što je obišao novorođene bebe, gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban.

U Srbiji, nažalost, postoji negativni trend rađanja dece. Statističko poređenje pokazalo je, između ostalog, da je najveći porast broja živorođene dece zabeležen u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Pančevu i Subotici…2010.godine u Subotici je rođeno 1426 beba, a 2016.godine 1407.

Načelnik Odeljenja za akušerstvo, Opšte bolnice Subotica, Goran Mavrak zahvalio se gradonačelniku na akciju koju je prošle godine pokrenuo i ove nastavio i time pokazao interesovanje za porodilište, majke i novorođenu decu.

Nadam se da će ovo postati tradicionalna akcija i uvek moći računati na pomoć gradonačelnika. Porodilištu je najpotrebnija oprema, poput kreveta, dušeka, posteljine“, objašnjava Mavrak.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %