Žene ispred svog vremena

Žene ispred svog vremena

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Žene ispred svog vremena, naziv je projekta koji ima za cilj da predstavi pet Subotičanki, koje su 25.novembra bile žene delegati na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena 1918. godine.

Sam datum je izuzetno značajan kako za sve Slavene, tako I za Bunjevce koji 25.novembar obeležavaju, i kao jedan od četiri nacionalna praznika bunjevačke nacionalne manjine.

Tada na skupštini prisustvovale:  Milica Tomić iz Novog Sada, Marija Jovanović iz Pančeva, a pet žena delegata je bilo iz Subotice  Manda Sudarević, Mara Malagurski Đorđević, Katica Rajčić, Anastazija Manojlović i Olga Stanković.

Milica Tomić iz Novog Sada i Mara Malagurski Đorđević iz Subotice.
Foto: novosti.rs

Tada su prvi put na  Velikoj narodnoj skupštini  prisustvovale su žene iako nisu imale pravo glasa u tadašnjoj državi.

Svakako, najpoznatija je Mara Malagurski Đorđević. Rođena je 20. decembra 1894. godine koja je svoja rodoljubiva osećanja izrazila 1918. izrazila je šivenjem crveno-plavo-belih trobojki kojima je dočekana srpska vojska, i aktivno se uključuje u politički život grada.

U političkom životu žene su  mogle  da učestvuju od 1945. godine, ali za mnoge Bunjevce I Bunjevke poguban je bio dekret iz maja  1945. godine kojim je zabranjeno  je nacionalno izražavanje Bunjevaca i Šokaca u Bačkoj i poništeni su njihovi lični dokumenti sa naznakom lično izabrane narodnosti Bunjevac ili Šokac. Iako su Bunjevci eliminisani iz javnog života, uspeli su da očuvaju svoj identitet, kulturu I običaje, a na tom polju veliki doprinos su dale Bunjevke.

 

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Žene koje su bile  ispred svoj vremena“,  koji je realizovan uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Ministarstva za kulturu i informisanje.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %