Uto. avg 16th, 2022
  • Tema ovogodišnjeg takmičenja je “Digitalizacija/Industrija 4.0”
  • Takmičenje će se odvijati u 11 zemalja centralne i jugoistočne Evrope, kao i u Izraelu
  • Krajnji rok za prijavu, 28. avgust 2017. godine

Rok za prijavu na ovogodišnje novinarsko takmičenje Siemens CEE Press Award 2017 produžen je do 28. avgusta 2017. Predstavnici medija iz zemalja centralne i jugoistočne Evrope pozvani su da pošalju svoje autorske radove i postanu deo Siemens-ovog takmičenja, a ujedno i od strane regionalnog stručnog žirija budu proglašeni za autora jednog od tri najbolja regionalna novinarska rada na temu “Digitalizacija/Industrija 4.0”.

Nagrada će se održati u jedanaest zemalja centralne i jugoistočne Evrope, kao i u Izraelu, i to u – Slovačkoj, Rumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj, Ukrajini, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Izraelu, Austriji i Srbiji. Kompanija Siemens ovim takmičenjem trudi se da podstakne i nagradi medijsko izveštavanje o ključnim temama modernog društva, dok se svim učesnicima takmičenja pruža mogućnost da razmene iskustvo sa kolegama iz zemlje i regiona.

Svi zainteresovani novinari mogu uzeti učešće u regionalnom takmičenju slanjem svojih autorskih radova na temu „Digitalizacija/Industrija 4.0“. Takmičenje je otvoreno za novinarske radove objavljene u periodu od 1. oktobra 2016. do 28. avgusta 2017. godine, pod jednakim uslovima za sve tekstove u štampanim medijima, izveštaje agencijskih novinara, kao i za priloge emitovane u elektronskim medijima, na portalima, televiziji i radiju.

Ova tema pokriva sve aspekte “Digitalizacija/Industrija 4.0” odnosno stvaranje novih proizvodnih i razvojnih okruženja u kojima se susreću virtuelni svet i realnost. Dostavljeni članci, na primer, mogu pokrivati  kako se (ili će se) mašine, objekti i senzori koristiti na globalnom nivou za komunikacijiu i razmenu informacija da bi se proizvodnja ubrzala, postala fleksibilnija i efikasnija u okruženju konstantne promene uslova na tržištu. Ili kako takozvani “digitalni blizanci” mogu omugućiti kompanijama da plasiraju proizvode na tržište, sa posebnim osvrtom na prototipe i nove proizvode, sa uštedom vremena od čak 50%.

U svakoj zemlji radove će oceniti stručni žiri, koji će činiti tri člana. Pobednik iz svake zemlje kvalifikovaće se za finale Siemens CEE Press Award 2017. koje će se održati 28. septembra u Beču. Tri najbolja novinarska rada na regionalnom nivou biće nagrađena novčanom nagradom po 1.000 eura.

Tokom finala takmičenja u Beču, pobednici svih zemalja učesnica biće u prilici da posete fabriku vafla (Haas Vaffelverke), gde će moći da vide direktnu primenu Siemens aplikacija za digitalizaciju proizvodnog procesa.

Siemens poziva sve zainteresovane novinare da pošalju svoje autorske radove na adresu Siemens d.o.o. Beograd, Omladinskih brigada 21, 11070 Beograd, ili da svoj rad pošalju na mail: novinarskanagrada.rs@siemens.com. Rok za prijavu radova je 28. avgust 2017. godine. Više informacija o kriterijumima takmičenja, pravilima i uslovima, dostupno je na sledećoj internet stranici http://www.siemens.rs/PressAward/.

Siemens AG (Berlin i Minhen) je globalni tehnološki lider koji je više od 170 godina prepoznatljiv po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža širom sveta. Kompanija je aktivna u više od 190 zemalja, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije. Jedan je od najvećih svetskih proizvođača energetski efikasnih tehnologija i tehnologija koje čuvaju resurse. Siemens je broj 1 u proizvodnji ofšor turbina, vodeći dobavljač kombinovanih cikličnih turbina za proizvodnju električne energije, vodeći provajder rešenja za prenos električne energije i pionir u infrastrukturnim rešenjima i rešenjima u oblasti automatizacije i softvera za potrebe industrije. Siemens je prisutan u Srbiji od 1887. godine, a 1996. je osnovan Siemens d.o.o. Beograd sa ciljem da neposrednim delovanjem doprinese bržem oporavku i razvoju privrede i infrastrukturnih sistema u Srbiji. U lokalnoj kompaniji trenutno radi oko 2.000 zaposlenih, u svim oblastima u kojima je aktivna i matična kuća. Više informacija možete naći na web stranici: www.siemens.rs

 

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.