Feminizam

EIGE: Unapređenje rodne ravnopravnosti

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Podrška Evropske unije u sprovođenju politike rodne ravnopravnosti i predstavlјanje nove metodologije u izradi Indeksa rodne ravnopravnosti bile su glavne teme dvodnevne konferencije koju je 1. i 2. juna organizovao Evropski institut za rodnu ravnopravnost (EIGE) sa predstavnicima zemalјa Zapadnog Balkana i Turske.

Gordana Gavrilović, savetnica potpredsednice Vlade za rodnu ravnopravnost, predstavila je kolegama iz Instituta i regiona dostignuća naše zemlјe u ovoj oblasti, navodi se na sajtu Vlade Republike Srbije.

„Srbija predstavlјa primer dobre prakse u regionu. Pored Nacionalne strategije i Akcionog plana za rodnu ravnopravnost, uveli smo rodno odgovorno budžetiranje, izradili Indeks, usvojili Zakon o sprečavanju nasilјa u porodici, kao i novi Akcioni plan za implementaciju Rezolucije Saveta bezbednosti 1325 – Žene, mir i bezbednost“, izjavila je Gavrilovićeva.

Kolege iz Evropskog instituta predstavile su novu metodologiju izrade Indeksa rodne ravnopravnosti, ukazujući na aktivnosti koje će kroz zajedničku saradnju sa zemlјama regiona biti sprovedene.

Govoreći o Indeksu rodne ravnopravnosti  u Srbiji, Jovana Đinđić, koordinatorka za rodnu ravnopravnost i lјudska prava u Timu za socijalno uklјučivanje i smanjenje siromaštva Vlade RS, podsetila je prisutne da je Srbija jedina zemlјa van EU koja je izradila Indeks rodne ravnopravnosti.

„Rezultati prethodnog Indeksa pomogli su nam u kreiranju politika rodne ravnopravnosti. Sada ulazimo u proces izrade novog Indeksa, sa cilјem da izmerimo dosadašnja dostignuća, ali i unapredimo oblasti u kojima su žene u nepovolјnijem položaju“, rekla je Đinđićeva.

Predstavnici EIGE predstavili su inicijativu za unapređenje sistema prikuplјanja podataka o porodičnom i partnerskom nasilјu, izrazivši spremnost da primere dobre prakse iz zemalјa EU prenesu i na zemlјe u procesu proširenja.

izvor: Vlada Republike Srbije-Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %