Ljudska prava

Migracije na Balkanu

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Međunarodna naučna konferencija „Migracije kao bezbednosni izazovi: zapadno-balkanska ruta” otvorena je danas na Paliću. Cilj konferencije je da se sa naučnog, pravnog i bezbednosnog aspekta razmotre pojedini izazovi sa kojima je migrantska kriza suočila nadležne državne organe, ali institucije za zaštitu njudksih prava, medije i akademsku zajednicu.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja u Vladi Republike Srbije i Ivan Gerginov, pomoćnik republičkog komesara u Komesarijatu za izbeglice Republike Srbije. U ime organizatora konferencije prisutne su pozdravili prof. dr Branslav Djorđević, direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu, Luc Kober (Lutz Kober), rukovodilac projekta fondacija Hans Zajdel za Republiku Srbiju i Republiku Crnu Goru i prof. dr Zoran Pavlović, pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman.

Učesnici konferencije dolaze iz Bugarske, Mađarske, Makedonije, Republike Srpske, Rumunije, Rusije i Srbije. Osim iz institucija organizatora konferencije, izlagači dolaze i sa Ruske akademije nauka iz Moskve, Pravnog fakulteta Univerziteta u Temišvaru, Jugozapadnog univerziteta „Neofit Rilski” iz Bugarske, Univerziteta „Sveti Kliment Ohridski” iz Makedonije, Univerziteta u Pečuju u Mađarskoj, beogradskog Filološkog, Fakulteta političkih nauka i Fakulteta bezbednosti, Vojne akademije, Kriminalistiko-policijske i Akademije ekonomskih nauka, Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja i Instituta za evrospke studije, Visoke poslovne škole, kao i RTV Vojvodine.

Teme kojima će se izlagači baviti su uzroci migracija, pravni izazovi migrantske krize i njihova rešenja, socio-ekonomske posledice migrantske krize, bezbednost i ljudska prava u kontekstu migracija, statusna pitanja i bezbednost migranata, medijsko izveštavanje o migrantskoj krizi, kao i reagovanja na nju.

Trodnevnu međunarodnu konferenciju „Migracije kao bezbednosni izazovi: zapadno-balkanska ruta” organizovali su beogradski Instut za međunarodnu politiku i privredu, fondacija Hans Zajdel (Hanns Seidel Stiftung) i Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman. Zaključci konferencije poslužiće prvenstveno nadležnim organima, ali i drugim interesnim grupama (akademskoj zajednici, organizacijama civilnog društva i medijima) kao smernice za postupanje prema izbeglicama, migrantima i tražiocima azila, odnosno bavljenje ovim pitanjem u budućnosti.

 

Izvor pokrajinski zašitnik građana

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %