Dan napuštenih životinja

Danas se obeležava Dan napuštenih životinja. Procenjuje se da 75% ukupne svetske populacije pasa i mačaka nema dom. Zbog toga je veoma bitno uvođenje odgovornog ponašanja prema kućnim ljubimcima. U Srbiji postoji dobar zakonski okvir za konačno rešenje problema, ali se ne primenjuje. U većini gradova I opština u Srbiji sprovode se programi kontrole i smanjenja brojnosti napuštenih pasa i mačaka propisani Zakonom o dobrobiti životinja, međutim rezultati nisu zadovoljavajući.Čipovanje, vakcinisanje a pre svega sterilizacija, što su neki od glavnih postulata odgovornog vlasništva, još uvek nisu ustanovljeni kao obavezni, pa i dalje ima vlasnika koji ova pravila zanemaruju.

Fotografija preuzeta sa portala: http://inteenmagazine.com/svetski-dan-napustenih-zivotinja/
Fotografija preuzeta sa portala: http://inteenmagazine.com/svetski-dan-napustenih-zivotinja/

Pored Međunarodnog dana životinja beskućnika koji se obeležava treće subote u avgustu mesecu, postoji i nezvanični Dan napuštenih životinja koji se obeležava 4. aprila.
Pravi smisao pojmu odgovornog vlasništva daju pojedini vlasnici, udruženja za zaštitu životinja i njihovi volonteri, ali je njihov doprinos u odnosu na veličinu ovog problema mali.

Glavni uzrok povećane populacije pasa i mačaka na ulicama je njihovo nekontrolisano razmnožavanje i stereotipi o sterilizaciji kućnih ljubimaca.