Feminizam

Uvođenje (ROB) predstavlјa ozbilјan korak u unapređenju budžetskog sistema Srbije

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Uspešna saradnja Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) u protekle dve godine, sumiranje rezultata, kao i zajednički planovi za naredni period bili su tema  sastanka potpredsednice Vlade prof. dr Zorane Mihajlović i šefice Kancelarije UN Women u Srbiji Milane Rikanović.

Mihajlovićeva koja predsedava Koordinacionim telom zahvalila se na podršci UN Women, istakavši odlične rezultate koji su zajedničkom saradnjom ostvareni.

Sastanak potpredsednice Vlade prof. dr Zorane Mihajlović i šefice Kancelarije UN Women u Srbiji Milane Rikanović.
Sastanak potpredsednice Vlade prof. dr Zorane Mihajlović i šefice Kancelarije UN Women u Srbiji Milane Rikanović.

„Uvođenje rodno odgovornog budžetiranja (ROB) predstavlјa ozbilјan korak u unapređenju budžetskog sistema Srbije, što je prepoznato na svetskom nivou i zbog čega će naša zemlјa predstavlјati studiju slučaja od koje će svi u svetu učiti“, istakla je Mihajlovićeva.

Na sastanku je rečeno da je u prethodnom periodu zajedničkim zalaganjem pored uvođenja ROB-a, po čemu prednjačimo u Evropi, uvedena afirmativna mera Republičkog geodetskog zavoda za upis prava imovine na oba supružnika, izrađen Indeks rodne ravnopravnosti, a akcioni dokumenti za IPA projekte po prvi put prepoznaju posebne kategorije žena i rodno su osetlјivi.

Šefica Kancelarije UN Women Milana Rikanović istakla je da se u poslednje dve godine prepoznaje jasna politička podrška za rodnu ravnopravnost u Srbiji i da kroz savezništvo sa Koordinacionim telom može još puno toga da se uradi.

„Koordinaciono telo je prepoznato kao najvažniji akter koji koordinira rad svih institucija u ovoj oblasti i UN Women će ostati posvećen zajedničkoj saradnji u osnaživanju žena u Srbiji“, izjavila je Rikanovićeva.

Sagovornice su se složile da su zahvalјujući radu Koordinacionog tela rodna ravnopravnost, položaj i prava žena u društvu prepoznate od svih političkih aktera izrazivši stav da u narednom periodu posebnu pažnju treba posvetiti podršci lokalnim samoupravama u jačanju mehanizama rodne ravnopravnosti.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %