„Razvoj i unapređenje javnog informisanja u oblasti osoba sa invaliditetom i promociji znakovnog jezika“

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom

0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

Subotica je grad koji mnogo polaže na unapređenju socijalne zaštite i vodi računa o svim svojim sigrađanima. Tokom ove godine zapošljeno je 211 lica sa različitim stepenom invalidnosti u Severnobačkom okrugu.Načelnica Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju NSZ,Verica Vujadinović objašnjava za naš portal da u Industrijskoj zoni u Subotici sve kompanije poštuju odredbe Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, a među njima se ističu kompanije “Gordon” I “Kontinental”.

Tu spadaju vojni invalidi, invalidi rada, kategorisana omladina i ostali kategorisani invalidi. Znatno je povećan broj osoba sa invaliditetom koje su zapošljenje od kada je stupio na snagu Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Već šest godina su poslodavci u obavezi da na dvadeset zaposlenih imaju jednu osobu sa invaliditetom, a ukoliko ima 50 zaposlenih trebalo bi da ima dve osobe sa invaliditetom. Kontrole su stalne i rigorozne, a ukoliko se odredbe zakona ne ispoštuju plaćaju se penali”, istakla je načelnica Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju NSZ,Verica Vujadinović.

Verica Vujadinović, načelnica Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju NSZ.
Verica Vujadinović, načelnica Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju NSZ.

U Severnobačkom okrugu na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima 578 nezaposlenih lica sa invaliditetom, od kojih na teritoriji Grada Subotice 434. Najveći broj osoba sa invaliditetom je zaposlen u oblasti proizvodnje uz ograničavajući faktor, zabranu noćnog rada te su poslodavci bili obavezni da prilagode radno mesto njihovom stepenu invalidnosti.

“Svake godine imamo i obuke za tržište rada posebno kreirane za OSI, tako da oni dobijaju mogućnost da pronađu posao ili da se sami zaposle kroz radne programe. Obuke im daju mogućnost i da se samozaposle, a mnogi poslodabvi ih angažuju i preko javnih radova”, zaključuje Vujadinović.

naslov_grb

Tekst je  nastao  u okviru projekta “„Razvoj i unapređenje javnog informisanja u oblasti osoba sa invaliditetom i promociji   znakovnog jezika“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %