Ekologija

Dodeljene nagrade i priznanja ekolozima

0 0
Read Time:2 Minute, 45 Second

Udruženje novinara „Eko vest“, u saradnji s ekološkim magazinom EKOlist, u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu dodelili su  15. decembra priznanja – ekološkom novinaru, koji je svojim radom pravovremeno i istinito informisao javnost o životnoj sredini i ekologiji, kao i predstavnicima ekoloških organizacija koji su dali doprinos unapređenju i zaštiti životne sredine i podizanju ekološke svesti.

Dragana Ratković, autorka emisije : Pod staklenim zvonom. Foto: Miloš Ćirković.

Ove godine titulu najekonovinara ponela je Dragana Ratković, urednica i voditeljka emisije o ekologiji „Pod staklenim zvonom“, RTV – Radio Novi Sad.

„Dragana već 17 godina istrajava da tačno i pravovremeno informiše o ekološkim aktuelnostima ali i da edukuje svoje slušaoce. Nesebično je doprinela podizanju ekološke svesti Vojvođana da se bore za ostvarivanje prava na zdraviju i čistiju životnu sredinu. Svake nedelje u 9.05, u svojoj emisiji, Dragana Ratković poziva i podstiče javnost da promene makar neku sitnicu u svojoj svakodnevici kako bi nam bilo bolje stanje životne sredine. Njena autorska emisija ugostila je na stotine ljudi koji su preneli javnosti korisne informacije o životnoj sredini i načinima kako da se popravi aktuelno stanje. Uvek je bila spremna da od sagovornika na primeren i kulturan način dobije izjavu i komentar koji su bili na opštu korist svih građana Vojvodine. Za sve ove godine umela je i da posavetuje i uputi dobronamernu kritiku svojim saradnicima i kolegama. Emisija „Pod staklenim zvonom“ Radio Novog Sada jedna je od prvih na ovim prostorima koja se bavi temama iz oblasti zaštite životne sredine i ekologijom, a poznavajući Draganu, verujemo da će i ubuduće ekološka svet građana biti na zavidnoj nivou“, navodi se u obrazloženju uručilaca nagrade.

Uručenje priznanja ekologu, Ratku Đurđevac. Foto: Miloš Ćirković.

Ove godine, priznanje za građansku hrabrost i doslednost u zaštiti životne sredine dodeljeno je Ratku Đurđevcu, predsedniku Ekološkog pokretaVrbasa.

„Ratko je ekološkoj ali i široj javnosti poznat kao veliki borac protiv zagađivača Velikog bačkog kanala. Javno je kritikovao sve koji su se prema životnoj sredini poneli bahato i koji su, zarad nekih interesa, narušavali njen sklad. Njemu nije problem da oko dobre ekološke ideje okupi mnogo aktivista i građana iz svoje sredine kako bi zaštitili svoje pravo – na zdravu životnu sredinu. On je pokretač brojnih akcija i kampanja u Vrbasu i okolini. U poslednje vreme sve više radi na edukaciji najmlađih.

Ratko je čovek koji misli globalno, a deluje lokalno“, stoji u obrazloženju.

Za građansku posvećenost i doslednost u zaštiti životne sredine priznanje je dodeljeno Vieri Turčan iz Gložana, koja je, između ostalog, zaslužna za osnivanje Udruženja ekologa – EKOS.

Vijera Turčan.  Foto: Miloš Ćirković

Viera je incijator više manifestacija, a najstarija je Eko dan Gložana – koja se organizuje pod sloganom „Menjajmo svoje navike a ne klimu!“ I tako više od 10 godina traje Vierina neprekidna borba za bolje, zdravije i čistije sutra. Ona je primer mladima kako se volonterski i posvećeno svakodnevno treba boriti za zdravu životnu sredinu“, obrazloženo je.

Udruženja novinara „Eko vest“, koje inače okuplja novinare koji prate zaštitu životne sredine i ekologiju, obeležili su danas i jubijel – 10 godina od osnivanja Udruženja. Tim povodom, uručene su i zahvalnice institucijama koje u godinama za nama podržavale rad i stručno pomagale u realizaciji mnogih zajedičkih projekta.

Zahvalnice su uručene: Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje, Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine iz Novog Sada, komapaniji Tetra Pak iz Beograda, Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije iz Novog Sada i JP Vojvodinašume.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %