Ekologija

Otrovane retke ptice grabljivice

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Čuvari Javnog preduzeća „Palić Ludoš“  pre par dana pronašli su četiri uginule vrste ptica grabljivica.Čuvar  u JP „Palić Ludoš“, Ota Sekereša kaže da su  ptice, najverovatnije  otrovane.

„Pronađene su tri  eje močvarice i jedan mišar, koje spadaju u grupu zaštićenih vrsta prvog reda. Sumnjamo i da je neko namerno postavio otrovane crkotine i da su ptice zbog toga uginule. Sumnjamo i da je u pitanju  pesticid koji od prošle godine ne sme da se upotrebljava u poljoprivredi.Leševi ptica su poslati na ispitivanje na Veterinarski institut u Novom Sadu i nakon analiza znaćemo šta se tačno dogodilo. Pas koji je  specijalno dresiran da pronađe otrove zbog procedure na granici još uvek nam nije stigao od kolega iz Mađarske“, objašnjava Oto Sekereš.

 

U prilogu je jedna fotografija leša eje močvarice (Circus aeruginosus). Leš je pronađen u Specijalnom rezervatu prirode "Ludaško jezero". Autor fotografije je Oto Sekereš, Javno preduzeće "Palić - Ludaš".
Fotografija leša eje močvarice (Circus aeruginosus). Leš je pronađen u Specijalnom rezervatu prirode „Ludaško jezero“.
Autor fotografije je Oto Sekereš, Javno preduzeće „Palić – Ludaš“.

 

U Subotici i njenoj okolini redak je slučaj trovanja ptica. Na žalost to se češće događa u drugim delovima Vojvodine.

https://youtu.be/rdt4Ztju8nk

 

Na teren su izašli pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine  i radnici pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode, koji su zaključili da je reč o trovanju.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %