U eri ekološke osvešćenosti, kuće od slame i blata postaju novo oružje u borbi za očuvanje planete.
Lifestyle

Slama: Gradimo ekološke oaze od prirodnih materijala

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Slama, u srcu ruralne idile, nedaleko od Bačkog Monoštora u mestu Mala Venecija, postaje simbol otpora modernom građevinarstvu. Lehel Horvat, stručnjak za ekološku gradnju, otkriva tajnu spoja tradicije i održivosti.

Iskoristivost prirodnih resursa naših predaka postaje inspiracija modernih graditelja. Svetlana Aćimović objašnjava da će praviti više kućica i to jednu za njih, a dve za izdavanje i razvijanje seoskog i ekoturizma. U eri ekološke osvešćenosti, kuće od slame i blata postaju novo oružje u borbi za očuvanje planete.

U eri ekološke osvešćenosti, kuće od slame i blata postaju novo oružje u borbi za očuvanje planete. Kuće su ekološke i energetski efikasne. Unutrašnji zidovi su od stare cigle, a ceo objekat se pravi od starih i prirodnih materijala. Postupak gradnje počinje sakupljanjem slame, koja se pažljivo slaže u zidove uz pomoć blata i ruku iskusnih majstora.

Slama i blato: ekološke kuće

Postupak gradnje počinje sakupljanjem slame, koja se pažljivo slaže uz pomoć blata i majstora. Svaki deo ovih kuća ima svoju ulogu u očuvanju prirode.

Oduvek je ljudska duša bila povezana sa svojim okruženjem, a kuće od slame i blata vraćaju nas tom jedinstvu. Lehel kaže da ne želi da napusti Srbiju jer u njoj voli da radi i ne želi u inostranstvo. Svetlana Aćimović, domaćica, vidi u tome priliku za razvoj seoskog turizma.

Zamislite samo miris sveže zemlje koji dopire iz tih kuća, osluškivanje tišine koja se probija kroz njihove prozore. To je povratak korijenima, vraćanje onome što je suština ljudskog postojanja. Lehel Horvat i Svetlana Aćimović su samo mali deo šireg pokreta koji teži održivom životu, pokreta koji se hrabro suprotstavlja savremenim izazovima. Horvat ističe da se oseća kao da doživljava renesansu, gradeći ove ekološke oaze. Svetlana vidi u tome priliku za razvoj seoskog turizma, doprinoseći očuvanju prirode.

Kuće od slame i blata nisu samo građevine, već prava umetnost spoja čoveka i prirode. Njihova lepota leži u jednostavnosti i harmoniji sa okolinom. Baš kao što svaka slamčica ima svoje mesto u zidu, tako i svaki deo ovih kuća ima svoju ulogu u očuvanju prirode.

Dok se graditelji širom sveta bore sa urbanizacijom i zagađenjem, ovi hrabri pojedinci pokazuju da je moguće graditi drugačije. Njihove kuće od slame i blata nisu samo domovi, već simboli nade za bolju budućnost. U njima se krije priča o ljubavi prema zemlji i želji da je ostavimo netaknutu za buduće generacije.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %