Sarađuj, ne zagađuj" sprovodi UNDP u partnerstvu sa EU, Ministarstvom životne sredine, Ambasadom Švedske, EIB i vladama Švedske, Švajcarske i Srbije.
Ekologija

Životna sredina: „Sarađuj, ne zagađuj“

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Životna sredina je u fokusu nacionalne kampanje „Sarađuj, ne zagađuj“. Građani Srbije su pozvani da razvrstavaju i odvajaju otpad u zasebne kontejnere, što predstavlja prvi korak ka zdravijem okruženju. Reciklaža je osnov zelene transformacije, naglašava Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Postoji mnogo načina da se plastični predmeti ponovo iskoriste pre odlaganja. Kampanja preporučuje korišćenje papirnih ili metalnih slamki umesto plastičnih, kao i platnenih torbi umesto plastičnih kesa. Čista voda je ograničen resurs pa se savetuje isključivanje slavine tokom pranja zuba.

Reciklaža otpada kao ključna aktivnost za zelenu transformaciju Srbije

Mašine za pranje sudova treba koristiti u punom kapacitetu. Ako se sudovi peru ručno, treba to uraditi odmah nakon obroka kako bi se uštedela voda i deterdžent. U toplim danima, biljke treba zalivati ujutru i uveče kada je isparavanje minimalno.

Štednja električne energije štiti životnu sredinu i stabilnost elektroenergetskog sistema. Preporučuje se gašenje nepotrebnog osvetljenja kada se ne boravi u prostorijama. Vožnja biciklom ili pešačenje umesto automobila smanjuje emisije i poboljšava kvalitet vazduha.

„Sarađuj, ne zagađuj“ sprovodi UNDP u partnerstvu sa EU, Ministarstvom životne sredine, Ambasadom Švedske, EIB i vladama Švedske, Švajcarske i Srbije. Cilj je podizanje svesti o značaju zelene agende i očuvanja prirode, pozivajući građane i privredu da malim koracima doprinesu stvaranju zelenijeg okruženja.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %