Erazmus projekat u Predškolskoj ustanovi "Naša radost", Subotica
Aktuelno

Novo istraživanje o klimatskim promenama

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Novo istraživanje sprovedeno u Vojvodini otkriva zabrinjavajuću činjenicu o nedovoljnom obrazovanju o klimatskim promenama. Nastavni plan propisuje samo dve lekcije o klimatskim promenama tokom osnovnog obrazovanja. Iako većina učenika želi više znati o toj temi, istraživanje pokazuje da geografija nije idealna platforma za edukaciju o klimatskim promenama.

Istraživanje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Novom Sadu, sa 632 ispitanika. Oko dve trećine učenika bilo je iz urbanih sredina, a trećina iz ruralnih. Pored anketnog istraživanja, sprovedena je detaljna analiza obrazovnih programa.

Konvencija UN-a o klimatskim promenama ističe ključnu ulogu školskog obrazovanja u rešavanju problema. Međutim, od 134 lekcije od 5. do 8. razreda, samo jedna je posvećena klimatskim promenama. Udžbenici različitih izdavača ne odstupaju od propisanih planova.

Propušta se dragocena prilika za oblikovanje svesti kod najmlađih o ozbiljnosti ove pretnje. Većina učenika smatra da su klimatske promene prirodni ciklusi, što ukazuje na potrebu za efikasnijim prenosom naučnih znanja.

Interesovanje učenika za klimatske promene prevazilazi dostupno gradivo i programe. Najznačajniji izvori informacija su nastavnici, televizija i internet. Oko 35% učenika navodi nastavnike kao glavni izvor informacija.

Većina učenika veruje da će klimatske promene imati značajan uticaj na civilizaciju. Apsolutna većina (74%) učenika izrazila je želju za dubljim razumevanjem ove teme.

Novo istraživanje pokazatelj stanja u obrazovanju

Važno je što su učenici upoznati sa glavnim posledicama, poput poplava, suša i povećanja temperatura. Međutim, manje učenika prepoznaje povećanje kiselosti okeana kao posledicu.

Više od 80% ispitanika smatra da se mladi trebaju aktivno uključiti u rešavanje problema. To oslikava shvatanje da mladi imaju značajan interes u budućem uticaju klimatskih promjena.

Preporuke studije uključuju integrisanje klimatskih tema u nastavni plan, obaveznu obuku nastavnika i aktivno uključivanje roditelja. Potrebno je pružiti različite izvore informacija o klimi.

Ključno je da nastavnici, roditelji i učenici zajednički rade na stvaranju svesne generacije. Integrisanje ove teme u obrazovne programe ne samo da pruža ekološko znanje, već gradi temelje za održivu budućnost.

izvor: zelenasrbija

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %