Regionalna kancelarija Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) za istočnu Evropu i centralnu Aziju (ECARO) imenovala je Olivera Avramoskog za novog regionalnog direktora. Avramoski stupa na dužnost u ključnom trenutku kada kancelarija obeležava 20. godišnjicu od svog osnivanja u Beogradu.
Ekologija

Oliver Avramoski novi direktor IUCN ECARO

1 0
Read Time:2 Minute, 46 Second

Regionalna kancelarija Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) za istočnu Evropu i centralnu Aziju (ECARO) imenovala je Olivera Avramoskog za novog regionalnog direktora. Avramoski stupa na dužnost u ključnom trenutku kada kancelarija obeležava 20. godišnjicu od svog osnivanja u Beogradu.

Avramoski donosi bogato iskustvo i duboku posvećenost održivom razvoju sa preko tri decenije rada u oblasti zaštite prirode. Njegovo akademsko iskustvo obuhvata znanja i prakse u oblasti životne sredine. Kao i zaštite prirode, biologije, ekologije i političkih nauka. Njegova posvećenost i stručnost inspirisala je pozitivne promene u raznim sektorima i oblastima.

IUCN će nastaviti da podstiče pozitivne promene

“Svojim iskustvom i dubokom posvećenošću očuvanju prirode, Oliver će u velikoj meri doprineti novoj poziciji. Želim mu dobrodošlicu i uverena sam da će, pod njegovim rukovodstvom, IUCN nastaviti da podstiče pozitivne promene u cilju očuvanja prirode i dobrobiti za ljude na Zapadnom Balkanu, u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji. Radujemo se budućim postignućima, u saradnji sa našim članicama i regionalnim partnerima,” izjavila je dr Gretel Agilar (Grethel Aguilar), generalna direktorka IUCN-a.

Avramoski se vraća u IUCN ECARO gde je, u periodu od 2015. do 2018. godine, radio kao programski koordinator za zaštićena područja. Na novoj poziciji nasledio je Borisa Erga.Koji je, nakon osam godina uzorne službe, prešao na novo radno mesto direktora Regionalne kancelarije IUCN-a za Evropu, u Bonu.

„Velika mi je čast što ću predvoditi IUCN ECARO i što na ovu poziciju dolazim u trenutku kada kancelarija obeležava 20 godina od osnivanja. Radujem se našim budućim poduhvatima, novim inicijativama u oblasti zaštite prirode. Jačanju partnerstva i rešavanju ključnih pitanja na temu životne sredine u našem regionu“ naglasio je Avramoski.

Tokom karijere, Avramoski je obavljao dužnost višeg koordinatora za grantove u okviru Programa “Prespa Ohrid Nature Trust” (PONT). Tamo je pokazao izuzetne liderske i koordinatorske veštine, i doprineo zaštiti prirode u Albaniji i Severnoj Makedoniji. Pre imenovanja na najnoviju poziciju, Avramoski je obavljao dužnost načelnika Odeljenja za zaštitu prirode u Nacionalnom parku “Galičica”. Rukovodio inicijativama za praćenje biodiverziteta i šumarskim timovima u cilju zaštite ekosistema. Obavljao je ključne dužnosti na raznim projektima za zaštitu prirode.Pokazujući duboku posvećenost zaštiti životne sredine i održivim praksama.

Avramoski je doktorirao i magistrirao na Centralnoevropskom univerzitetu na temu nauke o životnoj sredini i politike u oblasti životne sredine. Takođe je diplomirao bioinženjering i magistrirao biologiju na Univerzitetu “Sv. Ćirilo i Metodije” u Skoplju.

IUCN čine predstavnici vladinog i nevladinog sektora

Međunarodna unija za zaštitu prirode je jedinstvena unija čiji su članovi predstavnici vladinog i civilnog sektora. Unija se oslanja na znanje, resurse i kontakte više od 1,400 organizacija članica i oko 15,000 stručnjaka. Upravo ova raznolikost i brojnost stručnjaka na čiji rad se oslanja čini IUCN globalno priznatim autoritetom na temu procene stanja u kom se nalazi živi svet danas i predlaganja mera potrebnih za njegovo očuvanje.

IUCN Regionalna kancelarija za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju (IUCN ECARO) osnovana je 2015. godine sa ciljem da pruži podršku radu Unije. Sprovodi njen program u većini zemalja regiona Istočne Evrope, Severne i Centralne Azije. U nastojanju da doprinese održivoj budućnosti regiona, IUCN ECARO prvenstveno radi na dobrom upravljanju. Zatim, dugotrajnoj zaštiti biodiverziteta i održivom korišćenju prirodnih resursa. Kancelarija se nalazi u Beogradu, u Srbiji. Regionalnoj kancelariji je prethodila IUCN Programska kancelarija za jugoistočnu Evropu (IUCN SEE) osnovana 2004. godine

www.iucn.orgwww.iucn.org/ecaro

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %