Ekologija

Plastika: Globalni problem zagađenja

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

Uprkos tome što se čini kao praktičan materijal, plastika se suočava s ozbiljnim posledicama po životnu sredinu, zdravlje i ekonomiju širom sveta. WWF (World Wildlife Fund) ističe hitnost potrebe za promenom u sistemu proizvodnje, upotrebe i odlaganja plastike putem obavezujućeg globalnog sporazuma. Izveštaj WWF-a otkriva nepravdu u troškovima plastike, stavljajući zemlje sa niskim prihodima u nepovoljan položaj.

Plastika: Nepravda u troškovima

Izveštaj WWF-a, razvijen u saradnji s Dalbergom, otkriva da stvarna cena plastike može biti i do 10 puta veća.I to u zemljama sa niskim prihodima u poređenju sa zemljama visokih prihoda, iako potroše manje plastike po glavi stanovnika. Kenija, koja se suočava s problemom nelegalnog uvoza plastičnih kesa, predstavlja dramatičan primer.

Poziv na Globalnu Akciju

Nataša Kalauz, izvršna direktorka WWF Adrije, ističe da je hitna promena sistema neophodna. WWF poziva ljude da podrže globalnu peticiju koja zahteva uspostavljanje delotvornog i pravno obavezujućeg sporazuma. Cilj je dobiti 100 hiljada potpisa kako bi se svetskim vladama pokazalo očekivanje promene u upravljanju plastičnim otpadom.

Trostruka Nejednakost

Izveštaj identifikuje tri ključne nejednakosti koje podržavaju trenutni sistem plastike. Prva je nejednakost u uticaju na proizvodnju i dizajn plastike, stavljajući zemlje sa niskim prihodima u nepovoljan položaj. Druga je disproporcija u proizvodnji plastike i dostupnim resursima za upravljanje otpadom u tim zemljama. Treća je odsustvo odgovornosti za zagađenje plastikom i njegove posledice.

Put ka Održivosti

WWF ističe potrebu za globalnim sporazumom UN-a koji uključuje zabranu visokorizičnih plastičnih proizvoda, globalne zahteve za bezbedan dizajn proizvoda i snažne mere podrške implementaciji. Važno je izbeći slabu formulaciju i neodređene obaveze kako bismo osigurali pravičan lanac vrednosti plastike i budućnost bez plastičnog zagađenja.

U narednim danima, svetske vlade će učestvovati u pregovaračkim sesijama o globalnom sporazumu o okončanju zagađenja plastikom. WWF poziva na usvajanje obavezujućih pravila kako bismo postigli održivu i pravednu budućnost za sve. Potpišite peticiju i pridružite se globalnom pokretu za okončanje plastičnog zagađenja!

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %