samit o zabrani plastike© Shutterstock DigArt WWF
Ekologija

Završen Treći samit o zabrani plastike

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Održan je treći samit o zabrani plastike. WWF pozvao je zemlje da ostanu čvrste u borbi protiv plastike. Taktike odlaganja dovode globalni sporazum u ćorsokak. Ova borba se manifestuje kroz pregovore UN-a o globalnom sporazumu o zagađenju plastikom, gde su petrohemijski interesi nekoliko zemalja blokirali napredak.

Bez obzira na podršku većine zemalja snažnom sporazumu, mali broj država proizvođača nafte opstruira razvoj obavezujućih pravila. WWF sada poziva zemlje sa visokim ambicijama da budu hrabre i nastave razvoj efikasnog sporazuma, ignorišući protivljenje manjine.

Svetski fond za prirodu (WWF) pozvao je zemlje da ostanu čvrste u borbi za zabranu plastike.
Svetski fond za prirodu (WWF) pozvao je zemlje da ostanu čvrste u borbi za zabranu plastike.

Uprkos preprekama, WWF ukazuje na hitnost situacije. Odlaganje konačne odluke otežava suočavanje s krizom zagađenja plastikom. Sledeća runda pregovora u Otavi, Kanada, za samo pet meseci postavlja pred progresivne zemlje izazov da ostanu fokusirane na razvoj pravno obavezujućih pravila.

Samit o zabrani plastike bez konkretnog rešenja

Direktorka Svetske organizacije za zaštitu prirode, Nataša Kaluz, naglašava važnost hitnog delovanja. Očekuje se da će Otava biti prekretnica u rešavanju problema, a pregovarači moraju biti vođeni hitnošću krize, ne najmanje ambicioznim zemljama.

Više od 100 zemalja podržava globalne zabrane plastike, dok 140 zemalja želi obavezna pravila. U poslednjem krugu pregovora, razvijen je nacrt teksta ugovora s brojnim konstruktivnim opcijama za jačanje globalnih pravila od vađenja nafte do bezbednog odlaganja.

Preostale dve pregovaračke sesije do kraja 2024. godine postavljaju izazov zemljama da maksimalno iskoriste vreme. WWF apeluje da se mobilizuje politička podrška i pripremi tehnička osnova za prekretnicu u pregovorima.

Recentni izveštaj WWF-a otkriva da stvarna cena plastike može biti do 10 puta veća za zemlje sa niskim prihodima, uprkos manjoj potrošnji. Apeluje se na građane da podrže peticiju protiv zagađenja koju je do sada potpisalo preko 217 hiljada ljudi.

U zaključku, ključna reč „plastika“ postaje kamen temeljac za rešavanje globalne krize. SEO optimizacija ovog problema zahteva hrabrost, fokus i hitnost, kako bismo izbegli ekološku katastrofu koja čeka ukoliko ne delujemo odmah.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %