Drugi način na koji VI pomaže novinarima je automatizacija procesa pisanja.
Nove tehnologije u teoriji i na praksi

Kako veštačka inteligencija pomaže novinarima u stvaranju priča

0 0
Read Time:1 Minute, 56 Second

U današnje vreme, veštačka inteligencija (VI) igra sve veću ulogu u raznim industrijama. Novinarstvo nije izuzetak. Više nego ikada pre, novinari se oslanjaju na tehnologiju kako bi brže i efikasnije stvarali priče. Da bismo bolje razumeli kako veštačka inteligencija može da pomogne novinarima, istražićemo nekoliko ključnih načina na koje ova tehnologija utiče na novinarstvo.

Jedan od najznačajnijih načina na koje VI pomaže novinarima je prikupljanje i analiza podataka. Uz pomoć naprednih algoritama, novinari mogu brzo pretraživati velike količine informacija. Kako bi pronašli relevantne činjenice i statistike za svoje priče. Takođe, VI može automatski filtrirati lažne vesti i neproverene izvore.Štedeći novinarima dragoceno vreme i smanjujući mogućnost grešaka.

Veštačna inteligencija filtrila lažne vesti?!

Drugi način na koji VI pomaže novinarima je automatizacija procesa pisanja. Postoje alati koji koriste veštačku inteligenciju kako bi generisali delove teksta na osnovu unetih informacija. Na primer, VI može automatski generisati rezime ili čak kratke članke na osnovu podataka koje je novinar unio u sistem. Ova tehnologija omogućava novinarima da brže završe zadatke i fokusiraju se na kreativniji aspekt svoje profesije.

Međutim, uz sve ove prednosti, važno je imati na umu i potencijalne izazove koji dolaze sa uvodjenjem veštačke inteligencije u novinarstvo. Na primer, neki strahuju da će VI zameniti novinare i smanjiti broj radnih mesta. Dok ova briga ima osnova, većina stručnjaka smatra da će VI radije dopuniti nego zameniti novinare. Novinari će i dalje biti potrebni za analizu i interpretaciju informacija, kao i za stvaranje kvalitetnih priča koje zahtevaju ljudsku perspektivu.

U zaključku, veštačka inteligencija je sveprisutna u današnjem svetu, pa tako i u novinarstvu. Kada se pravilno primeni, VI može pomoći novinarima da brže prikupe informacije, analiziraju podatke i generišu tekstove. Međutim, i dalje je važno imati novinare koji će interpretirati te informacije, postavljati pitanja i stvarati priče sa ljudskom perspektivom. Budućnost novinarstva je u saradnji između veštačke inteligencije i novinara, a oni koji uspešno usklade ove elemente mogu očekivati inovacije i napredak u stvaranju priča.

Tekst je nastao u okviru projekta “Nove tehnologije u teoriji i na praksi“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %