Ražnjevi se ponoo gnezde na Zasavici.
Ekologija

Ražnjevi se ponovo gnezde na Zasavici

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Ražnjevi se ponovo gnezde na Zasavici. Prilikom redovnog monitoringa i obilaska kolonije čaplji na području SRP “Zasavica” korišćen je dron. Sve u cilju kako bi što kvalitetnije izvršili evidenciju prisutnih vrsta i brojnosti istih. Tokom proleća na prostoru rezervata, a posebno vodoplavnog pašnjaka Valjevac, ražanj (Plegadis falcinellus) je svakodnevno beležen pojedinačno i u grupama. I to do 10 ptica bilo je očekivano da se ptice verovatno gnezde u postojećoj mešovitoj koloniji čaplji. 

Nakon pregleda snimaka i posmatranja u kasnim popodnevnim satima ustanovljeno je prisustvo najmanje 5 gnezdećih parova. Oni su svoja gnezda imali u nižim slojevima vrba iva. Takođe, utvrđeno je gnežđenje najmanje 2 para čaplji govedarki (Bubulcus ibis). One su koje su koloniju čaplji na Zasavici naselile prvi put tek 2021. godine. Sa ovim nalazom broj savremenih gnezdarica na Zasavici porastao je na 113!

“Ražanj se inače na Zasavici poslednji put gnezdio krajem 19. veka i to u brojnosti od 250 parova. Nije poznato kada su tačno nestali, ali nakon sredine 20. veka više nisu bili beleženi na gnežđenju. Prva savremena posmatranja bila su 2008. godine. Nakon toga su usledila sve učestalija posmatranja, kao i formiranje mešovite kolonije čaplji 2012. godine u Sadžaku. Iako je bio očekivan, povratak ražnja nas sve ohrabruje i ukazuje da vredi raditi na zaštiti prirode.Kao i da staralac rezervata Pokret gorana Sremske Mitrovice uspešno radi svoj posao“, navodi Marko Šćiban, ornitolog Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. 

naslovna fotografija: Imran Shah

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %